Volumul intitulat Învierea și Schimbarea la Față. Florilegiu patristic, traducere a domnului profesor Remus Rus, reprezintă o colecție de meditații patristice, alcătuite de scriitori bisericești de renume, precum Sf. Ioan Gură de Aur, Sf. Grigorie Teologul, Sf. Ioan Damaschin, Sf. Grigorie Palama, Sf. Simeon Noul Teolog, Meliton de Sardes etc., și se adresează pasionaților de texte patristice și specialiștilor în domeniu.
Așa cum se arată în incipit, inițiativa de a alcătui lucrarea de față a luat naștere în urma unei convorbiri cu stareța Mănăstirii Sucevița, stavrofora Mihaela Cozmei, care și-a exprimat năzuința de a înzestra mănăstirea cu o colecție de omilii scrise, care să ilustreze cele două mari praznice împărătești enunțate în titlul volumului.
Din punct de vedere structural, volumul cuprinde o selecție de 13 texte pe care autorul le-a considerat a fi cele mai elocvente mărturii păstrate în literatura patristică greacă, latină și bizantină cu privire la cele două mari praznice împărătești, respectiv Învierea Mântuitorului Iisus Hristos și Schimbarea Sa la Față. Acestea sunt însoțite de note bibliografice consistente, care clarifică anumite opțiuni de traducere sau aduc explicații suplimentare asupra unor concepte teologice. Cele două secțiuni ale lucrării, „Sfânta Înviere sau Sfintele Paști” și „Schimbarea la Față”, sunt precedate de un studiu introductiv bine documentat, în cuprinsul căruia autorul prezintă conceptul de înviere ca readucere la viață din moarte în tradițiile zoroastriană, iudaică, islamică și creștină, subliniind unicitatea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Studiul introductiv se încheie cu o prezentare a semnificațiilor principale ale praznicului Schimbării la Față. Ambele secțiuni debutează cu relatările celor două evenimente, extrase din cele patru Evanghelii, în cazul Învierii Domnului, și din Evangheliile sinoptice și din mărturiile Sf. Apostol Petru, în cazul Schimbării la Față.
Redacția