Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
 
joi, 13 iul 2023 - Anul XXVIII, nr. 162 (8386)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9773 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,3756 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ce este un stimulator cardiac?

Stimulatoarele cardiace (pacemakerele) sunt dispozitive care previn ritmurile lente și pauzele din activitatea cardiacă, fiind plasate de obicei la nivelul toracelui, subclavicular. Acestea funcționează ca un ceas, care aduce bătăile inimii într-un ritm normal, trimițând impulsuri electrice de la nivelul generatorului cardiostimulatorului, prin intermediul unor electrozii intracardiaci și astfel declanșează contracția cardiacă, făcând cordul să bată într-un ritm normal.

 

Când este indicat implantul de cardiostimulator?

 

În principiu, pacienții se împart în 2 categorii:

 

- pacienții care se prezintă în urgență - intervenția are loc în perioada imediat următoare prezentării, având în vedere riscul iminent de deces.

 

- intervențiile elective, când pacienții se prezintă la consultul cardiologic, fiind simptomatici sau sesizează acasă sau la cabinetul medicului de familie, la măsurare cu pulsoximetru sau tensiometru, puls scăzut - frecvență cardiacă scăzută. Aceste ritmuri cardiace lente, bradicardice pe care le numim tulburări de conducere, pot fi evidențiate prin electrocardiogramă, însă de cele mai multe ori este necesară o monitorizare Holter ECG/24 h pentru a evidenția ritmurile bradicardice intermitente; rareori este necesară chiar montarea unor dispozitive implantabile care monitorizează activitatea cardiacă pe termen lung, de până la 2 ani, așa cum este cazul pacienților cu sincope repetitive, la intervale mari de timp – aparent fără cauză – care sunt datorate de fapt pauzelor în activitatea cardiacă.

 

Pe lângă indicațiile absolute, există și indicații relative, de exemplu alternanța de ritmuri rapide cu ritmuri lente, care nu ne permite adminstrarea de medicație bradicardizantă fără suportul unei pacemaker care să protejeze pacientul de ritmurile lente.

 

Cum funcționează un stimulator? În ce constă procedura de implant de stimulator cardiac?

 

Stimulatoarele cardiace funcționează numai când este necesar. Dacă inima pacientului bate lent (adică pacientul este bradicardic), stimulatorul cardiac trimite semnalele electrice, care declanșează contracția cardiacă. În perioadele de timp când activitatea electrică a inimii este normală, pacemakerul nu descarcă impulsuri, asteptând perioada de pauză cardiacă pentru a stimula cordul. De asemnea, pacemakerele au senzori care detectează exercițiul fizic sau rata respirației, și se adaptează prin creșterea proporțională a frecvenței cardiace, adică au capacitatea de adaptare a ritmului în funcție de nevoile fiziologice ale pacientului.

 

De asemnea, aceste dispozitive monitorizează continuu activitatea cardiacă, stocând sub forma unor electrocardiograme intracavitare activitatea inimii, care poate fi vizualizată de către medic la controlul stimulatoarului – practic stimulatorul cardiac îndeplinește și funcția unei monitorizări Holter ECG, însă nu pe 24 h, așa cum suntem obișnuiți, ci continuu, pe toata durata vieții.

 

Pacemakerul are 2 părți:

Generatorul de puls (bateria), care se implantează cel mai frecvent subcutanat în regiunea subclaviculară stângă

Sondele de stimulare (electrozii) – care sunt avansate până la inimă pe cale endovenoasă, și conduc impulsul electric generat de baterie la nivelul inimii, generând contracția cardiacă. Acestea se fixează intracardiac prin fixare pasivă la nivelul endocardului, sau cu fixare activă prin intermediul unui mic șurub la nivel endomiocardului cavității respective. Ulterior, adiacent locului de puncție venoasă se crează un buzunar subcutanat în care se plasează generatorul stimulatorului, se suturează incizia și se aplică un pansament compresiv. Această procedură se realizează  doar de către medicul cardiologul cu competență în domeniul implantării stimulatoarelor și defibrilatoarelor cardiace, intervenția având loc sub anestezie locală (pacientul nu va fi adormit) și utilizând fluoroscopie, o tehnică imagistică ce folosește raze X și permite vizualizarea în timp real a cordului, pe măsură ce sunt introduse sondele de stimulare și este plasat pacemakerul.

 

La final, o concluzie, un sfat, vă rugăm!

 

Nu oricine are aritmie necesită un stimulator cardiac, însă acesta reprezintă singura metodă de tratament eficient al bradicardiei. Stimulatorul cardiac va avea un impact extrem de benefic asupra vieții majorității pacienților cu bradiaritmii, prin creșterea capacității de efort, ameliorarea sau dispariția simptomatologiei și prevenirea episoadelor de pierdere de conștiență sau chiar a stopului cardiac, purtătorul unui stimulator cardiac putând avea o viață absolut normală, cu mici precauții legate de prezența dispozitivului.

Monica ȘUȘNIA

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce este un stimulator cardiac?.
 Vizualizări articol: 484 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ce este un stimulator cardiac?0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei