Ce este o electrocardiogramă (EKG)?
Electrocardiograma reprezintă o explorare noninvazivă care măsoară activitatea electrică a inimii. Știm că inima este formată din două atrii și doi ventriculi care se contractă ritmic, într-o anumită ordine (întâi atriile și apoi ventriculii). Această ordine este dictată de impulsurile electrice generate la nivel cardiac. Puțini oameni știu, în schimb, că inima are propriul grup de celule nervoase specializate care îi dictează activitatea. Cu toate că poate fi influențată de impulsurile provenite de la nivelul creierului, inima este capabilă să funcționeze chiar și când creierul își încetează activitatea. Astfel se explică de ce pacienții aflați în moarte cerebrală pot fi ținuți în viață cu ajutorul aparatelor, întrucât inima bate în continuare cu ajutorul, am putea spune în sens larg, propriului sistem nervos.
Când a fost realizată prima electrocardiogramă?
În anul 1901 fiziologul german Willem Einthoven a creat primul aparat care reușea să transforme grafic impulsurile electrice ale inimii în unde care au fost apoi înregistrate pe hârtie. De atunci, electrocardiograma a părăsit laboratoarele de cercetare, devenind rapid cel mai folosit instrument clinic de diagnostic al bolilor cardiace. Cu toate că în prezent dispunem de tehnici avansate de evaluare a structurii și funcției cardiace, electrocardiograma rămâne și în zilele noastre o metodă fundamentală de înregistrare a activității electrice a inimii.
Când recomandă medicul efectuarea unei electrocardiograme?
Informațiile furnizate de o electrocardiogramă sunt variate și cel mai adesea trebuie corelate cu datele privind simptomatologia pacientului, examenul clinic și particularitățile structurale decelate imagistic.
Efectuarea unei electrocardiograme se impune întotdeauna:
- în caz de palpitații, amețeli, confuzie, mergând până la pierderea stării de conștiență;
- când se suspectează reacții adverse la tratamentul medicamentos cronic (de ex. toxicitate digitalică);
- control periodic al pacientului cu stimulator cardiac;
Se mai recomandă electrocardiograma înaintea unei intervenții chirurgicale sau dacă există istoric familial de boli de inimă (ca metodă de screening). Electrocardiograma însoțește și ghidează investigații precum testele imagistice de stres, angiografia efectuata la CT sau RMN.
Interviu de Monica ȘUȘNIA (Radio Trinitas)