Odată cu evoluția omenirii și, implicit, a societății, vastitatea tipurilor de afecțiuni este, de asemenea, amplificată. Dintre acestea, amintim stresul, cunoscut și ca „boala secolului”, oboseala cronică, scăderea capacității memorative. Mediul înconjurător este tot mai solicitant, alimentația este excesiv de industrializată, iar asupra pilonilor de bază ai spiritualității se așterne praful, din păcat(e).
Fitoterapia nu are vârstă, iar Arimateeamed preferă să utilizeze, atunci când se referă la produsele naturiste îndrăgite, expresiile de remedii, alimente funcționale, suplimente alimentare, produse apicole, leacuri, susținând importanța care zace în interiorul fiecărei plante lăsate de Dumnezeu pe Pământ.
Tulburările organismului pot fi echilibrate cu succes cu ajutorul fitoterapiei
Termenul fitoterapie (gr. phyton = „plantă” + gr. therapea = „tratament”) se referă la acea știință străveche care utilizează plantele medicinale (oficinale) în scopul vindecării. Pentru a putea fi atins apogeul terapeutic al substanțelor regăsite în plantele tămăduitoare sunt utilizate o serie de procedee de preparare, precum: infuzia (ceaiul), decoctul, maceratul, tinctura, siropul, extracția modernă. Sunt utilizate, în afara plantelor oficinale, substanțe de tip dizolvanți, precum apă, vin, alcool etilic, oțet sau ulei, pentru a pune în lumină potențialul terapeutic al fiecărei plante în parte.
Metode practicate în fitoterapie pentru o viață sănătoasă
Infuzia sau ceaiul reprezintă un extract apos, iar unele plante, precum mușețelul, menta, teiul sau roinița, își pierd din principiile active prin fierbere, fiind recomandată doar pregătirea prin metoda infuziei.
În cazul decoctului, materia primă vegetală este adăugată într-o cantitate de lichid, fiartă la foc mic, strecurată și administrată după indicațiile existente. Fitoterapia utilizează decoctul în special în cazul scoarței, rădăcinilor, rizomilor, întrucât, principiile active sunt mai greu de extras.
Extractele apoase, vinurile, oțeturile medicinale sunt obținute prin tehnica macerării, iar substanțele acitve se remarcă în soluția rezultantă.
În momentul în care substanțele active sunt extrase din plante într-un mediu definit drept soluție hidroalcoolică, vorbim despre tinctură. Modul de administrare este intern, adăugat în apă sau ceai.
Siropul, soluție extractivă apoasă, se obține prin dizolvarea unei cantități de zahăr ce conține substanțele active ale plantei.
Chiar dacă apreciem aspectele vieții moderne și conștientizăm, totodată, capacitățile uriașe de regenerare și adaptare ale organismului, remarcăm prezența alimentelor procesate și poluate și subliniem necesitatea și eficiența remediilor naturiste.
Este important de știut că suplimentele naturale sau preparatele din plante pot interacționa cu medicamentele convenționale, și, de aceea, echipa noastră de specialiști aflați în slujba sănătății vă stă la dispoziție întotdeauna. Sănătate înseamnă bucurie, iar lipsa bucuriei înseamnă lipsa lui Dumnezeu din viața noastră!
Protosinghel Alexandru MOROȘAN