Pentru a contribui la revigorarea și întărirea vieții monahale din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, stareții și starețele așezămintelor monahale din eparhie s-au reunit vineri, 19 mai 2023, în cadrul unei sinaxe administrative, prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic. În cadrul întâlnirii au fost prezentate propuneri din partea Sectoarelor Centrului Eparhial Suceava și au fost dezbătute probleme de ordin administrativ din viața mănăstirilor și schiturilor din cuprinsul arhiepiscopiei.
Un moment deosebit al întâlnirii a fost lansarea volumului „Despre Dumnezeiescul Har” semnat de arhim. Dosoftei Murariu, lucrare care inaugurează colecția „Scrieri teologice bucovinene” a Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Tot în această zi a fost pomenit vrednicul de pomenire Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen, la trei ani de la plecarea spre veșnicie, la Mănăstirea Sihăstria Putnei, locul în care ierarhul și-a pregătit mormântul.
Întrunirea a debutat cu împreuna rugăciune prin săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii în biserica mare a mănăstirii cu hramul „Izvorul Tămăduirii”.
Alături de stareții și starețele din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, la eveniment au fost prezenți: arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, arhim. Dosoftei Dijmărescu exarh cultural al mănăstirilor, exarhii zonali, membri ai Permanenței Consiliului Eparhial, precum și părinții protoierei ai protopopiatelor: Suceava I, Suceava II, Rădăuți, Fălticeni și Câmpulung Moldovenesc. Sinaxa de astăzi a vizat abordarea unor subiecte de ordin administrativ-edilitar, cultural-educativ, de siguranță și sănătate, respectiv pastoral-misionar.
În deschidere, în trapeza de protocol a Mănăstirii Sihăstria Putnei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a adresat un cuvânt de binecuvântare a lucrărilor sinaxei, iar după apelul nominal, arhim. Dosoftei Dijmărescu a prezentat o scurtă dare de seamă despre mănăstirile și schiturile din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților pe anul 2022. Între altele, a fost amintită lucrarea social-filantropică pe care mănăstirile și schiturile au desfășurat-o în această perioadă, mai ales în sprijinul celor afectați de conflictul militar din țara vecină. „Ca o particularitate a anului trecut, mănăstirile și schiturile, prin Sectorul Exarhat, s-au implicat alături de parohii și de celelalte sectoare ale Centrului Eparhial în activitatea punctului de sprijin pentru refugiații ucraineni organizat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în Vama Siret. De asemenea, mănăstirile au participat la organizarea convoaielor umanitare către Ucraina și au contribuit financiar și logistic la activitățile specifice din vamă.”
Totodată, părintele exarh cultural a prezentat noua ediție a cărții „Despre dumnezeiescul har”, semnată de arhim. Dosoftei Murariu, întemnițat în perioada 1954-1958 pentru credinţa în Hristos și trecut la cele veșnice în anul 1990 la Mănăstirea Slatina.
În continuare, au fost transmise propuneri din partea Sectoarelor Centrului Eparhial Suceava și a protopopiatelor și au fost dezbătute probleme de ordin administrativ din viața mănăstirilor și schiturilor din eparhie.
Între altele, a fost subliniată necesitatea respectării tuturor hotărârilor Permanenței Consiliului Eparhial și a legislației interne în vigoare cu privire la efectuarea lucrărilor de reparații și renovare și la ridicarea noilor clădiri, precum și importanța inventarierii bunurilor locașurilor de cult.
În cadrul întâlnirii au fost analizate și aspecte de ordin cultural-educativ și comunicațional, în acest context Înaltpreasfințitul Părinte Calinic exprimându-și dorința ca personalul monahal din mănăstirile de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților să aibă acces la studii universitare și la formare intelectuală și academică, pentru ca experiența și cunoștințele lor să fie puse apoi în slujba mănăstirilor în care viețuiesc.
De asemenea, a fost amintită importanța promovării și mediatizării evenimentelor desfășurate nu doar în mănăstiri și schituri, ci în tot cuprinsul eparhiei și a fost recomandată implicarea monahilor și monahiilor în scrierea unor articole legate de viața monahală, dar și a câtorva aspecte inedite din istoria mănăstirilor din care fac parte, precum și publicarea unor studii în revista Candela a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Au fost prezentate posibilitățile de accesare a unor linii de finanțare pentru panouri fotovoltaice și inițiativele pentru Grupurile de Acțiune Locală și s-a lansat un apel pentru ajutarea parohiilor și mănăstirilor care întâmpină dificultăți pastoral-misionare.
A fost amintit faptul și că mănăstirile pot susține în acest an cea de-a doua ediție a taberei „Temerari pe drumul cunoașterii”, proiect care își propune să aducă împreună aproximativ 250 tineri și copii care să beneficieze în cele 6 zile de tabără de sprijin duhovnicesc și de o serie de experiențe și de activități educațional-recreative care să le fie adevărată bucurie și real sprijin în importanta lor formare.
Nu în ultimul rând, a fost subliniată importanța respectării legislației în domeniile securității și sănătății în muncă și situațiilor de urgență, dar și necesitatea conservării locașurilor de cult monumente istorice.
În cadrul evenimentului a fost conferit, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Ordinul „Apărător al credinței creștine”, arhim. Nectarie Clinci, exarh de zonă și starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei, protos. Porfirie Pescaru, stareț al Mănăstirii Arbore, și protos. Emilian Nicolae, starețul Mănăstirii Părhăuți, „ca celui care s-a străduit și se străduiește să urmeze exemplul apărătorilor credinței și patriei străbune, precum și al dascălilor de cuget și simțire românească și creștinească”.
La sfârșitul anului 2022, în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților erau 78 de așezăminte monahale, aproximativ 9% din totalul din așezămintelor monahale din Patriarhia Română.
Sinaxa a fost urmată de slujba Parastasului la mormântul vrednicului de pomenire Părinte Arhiepiscop Pimen, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Gheorghe de Michalovce și Kosice(Slovacia) și de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de slujitori, în prezența stareților și starețelor așezămintelor monahale, la împlinirea a trei ani de la plecarea spre veșnicie a celui care a fost numit Părinte al Bucovinei și prieten al Sfinților Putneni.
La final, pr. Adrian Dulgheriu, protoiereu al Protopopiatului Fălticeni, a evocat personalitatea ierarhului care a fost aproape trei decenii arhipăstorul acestor meleaguri.
Părintele Arhiepiscop Pimen va fi pomenit și sâmbătă, 20 mai 2023, și la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.
Înaltpreasfinția Sa și-a petrecut întreaga viață în slujba lui Dumnezeu și a oamenilor. Ierarh vrednic al Bucovinei, iubitor al neamului românesc, Părintele Arhiepiscop Pimen însoțește și acum turma încredințată lui de Mântuitorul Iisus Hristos.
Irina Ursachi, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților