Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 12 dec 2022 - Anul XXVII, nr. 292 (8209)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9742 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8491 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Logodna – teologia textului liturgic

Logodna începe cu binecuvântarea mică, semn că legătura tinerilor se face în numele și cu puterea lui Dumnezeu. Din conținutul ecteniei mari se vede că legătura conjugală este binecuvântată prin rugăciuni ale Bisericii. Prin cele două rugăciuni de binecuvântare a însoțirii celor doi, ce se citesc după ectenie, se cere harul lui Dumnezeu și ne este înfățișat modelul legăturii sufletești dintre soți, care este unirea lui Hristos cu Biserica.

Urmează ritualul binecuvântării și punerii inelelor, actul central al slujbei Logodnei, ce simbolizează iubirea și fidelitatea veșnică, iar predarea reciprocă a acestora este declararea faptului că cei logodiți își vor păstra fidelitatea căsătoriei până la sfârșitul vieții. Preotul îi însemnează la frunte în chipul crucii, de trei ori, rostind de fiecare dată formula: „Se logodește robul lui Dumnezeu (N) cu roaba lui Dumnezeu (N)...”. Același lucru îl face și pentru mireasă, chemând-o și pe ea pe nume, ca să arate egalitatea lor personală și libertatea fiecăruia în săvârșirea acestui act, precum și faptul că ei sunt legați toată viața, în numele Sfintei Treimi. Însemnarea la frunte de către preot în chipul crucii cu inelele redă semnificația puterii spirituale a Crucii pentru întărirea unității lor sufletești, iar punerea și schimbarea lor de către nași arată că învoirea lor reciprocă se face cu acceptul părinților și al rudelor.

Înțelegerea sensului inelelor este redat prin ultima rugăciune a slujbei, prin care inelul este simbolul făgăduinței lui Dumnezeu către om și semnul logodirii omului cu Dumnezeu, Care și-a ales Biserica dintre neamuri și Și-a logodit-o, fecioară curată, așa cum își alege mirele mireasa.

Acesta este sensul logodnei creștine: reintegrarea celor doi în credință, în înțelegere, în adevăr și în dragoste, în și prin Hristos. Actul divin al binecuvântării logodnei este însoțit și de un dar dumnezeiesc, pe care rugăciunea îl solicită: „Fie ca îngerul Domnului să meargă înaintea lor în toate zilele vieții lor”, așa cum a ocrotit și a îndrumat pe toți aleșii Săi, din neam în neam. 

(Pr. Dr. Vasile GavrilăCununia – viață întru Împărăție, Editura Fundația Tradiția Românească, București, 2004, pp. 53-57, sursa: Doxologia.ro)

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Logodna – teologia textului liturgic.
 Vizualizări articol: 438 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Logodna – teologia textului liturgic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei