Ne aflăm în prima lună de toamnă, la sfârşit de septembrie, când ne pregătim să întâmpinăm marea sărbătoare închinată Fecioarei Maria – Acoperământul Maicii Domnului – menită parcă să ne roureze întreaga viată cu ocrotirea ei, așa cum auzim în acatistul închinat ei: “Bucură-te, ceea ce cu roua rugăciunilor tale ne izbăveşti pe noi! “
Biserica noastră sărbătoreşte, în fiecare an, pe 1 octombrie, Acoperământul Maicii Domnului. Începând cu anul 2014, bucuria credincioşilor ortodocşi este şi mai mare, întrucât acest praznic împărătesc este însemnat în calendar cu cruce roşie, adică cu ţinere (diferenţa între sărbătorile cu cruce roşie şi cruce neagră, din punct de vedere liturgic, este dată de bogăţia şi solemnitatea slujbelor, aşa cum le găsim în cărţile de cult şi de faptul că aceste sărbători au cea mai desfăşurată slujbă).
Sărbătoarea „Acoperământul Maicii Domnului” este una dintre cele mai frumoase sărbători închinate Fecioarei Maria, fiind momentul când ne amintim de neîncetatul ajutor al Maicii Domnului. Cum să nu dobândim nădejde de mântuire, când ştim că pe tine, “te-a ales pentru a fi Lui Maica și te-a făcut creştinilor care te cinstesc, apărătoare nebiruită.”
Cu multă nerăbdare, toti enoriaşii parohiei Bălcăuţi aşteaptă hramul Bisericii, ocazie cu care va avea loc resfințirea Bisericii, ca o încununare a amplelor lucrări de consolidare, renovare şi repictare, eforturi depuse de întreaga comunitate.
Cu binecuvântarea ÎPS Calinic și acordul PF Daniel, pentru întărirea credincioşilor, bucuria sărbătorii va fi încununată și de venirea moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Mănăstirea Cernica, pentru 3 zile (Vineri - Duminică). De asemenea, începând cu acest eveniment unic, Biserica de la Bălcăuți va primi al doilea hram, al Sfântului Cernican, devenind cea dintâi parohie din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei care va avea acest hram. Viața Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica ne întărește pe toți cu nevoința sa duhovnicească. Ea poate fi oricând asemănată cu viețile marilor noștri cuvioși și ierarhi. Fiind călugăr și preot desăvârșit, duhovnic căutat de toată lumea și stareț sfânt, ctitor duhovnicesc al Mănăstirii Cernica, episcop adevărat și povățuitor al turmei lui Hristos, Sfântul Ierarh Calinic rămâne modelul cel mai desăvârșit al sfântului român, care îmbină în chip fericit sfințenia personală, nevoința proprie cu jertfelnicia și dragostea pentru mântuirea aproapelui.
Acum, întreaga suflare creştin ortodoxă îi aduce slavă lui Dumnezeu, Maicii Sale Preacurate şi Sfântului Ierarh pe care îi cinstim prin prezenţă, cântare şi rugăciune.
Modele prin fapta și puterea exemplului, deputatul UUR, Nicolae-Miroslav Petreţchi, primarul comunei, Vasile Șoiman, președintele filialei UUR-Suceava Ilie Sauciuc, directoarea Școlii, Mihaela Pitrinjel, Petru Șoiman, coordonatorul ansamblului „Kozaciok”, dar și celelalte cadre didactice, dimpreună cu noii ctitori şi binefăcători sunt aşteptaţi să participe, alături de enoriașii parohiei și ceilalți oaspeţi din satele învecinate, la rugăciunea în comun, în cinstea Măicuței Sfinte şi a noului ocrotior, Sfântului Ierarh Calinic. De asemenea, este așteptat să revină în parohia noastră vrednicul slujitor pr. Ioan Ardelean, tatăl doamnei inspectoare Lucia Mihoc, care va primi Ordinul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava pentru întreaga activitate.
Fiecare zi de hram, ca şi cea de anul acesta, este pentru noi un prinos al recunoştinţei faţă de Maica Sfântăşi sfinţii lui Dumnezeu. Hramul împlineste același rol în viața bisericii ca și îngerul păzitor în viața particulară a credincioșilor.
La finalul slujbei, unind Euharistia cu filantropia socială, locuitorii satului nostru au pregătit peste 700 de pachete tuturor celor prezenţi, spre sănătatea și ajutorul lor.
Pentru toate acestea muţumim, lăudăm şi slăvim pe Dumnezeu Cel întreit în Persoane Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, dimpreună cu Maica Sfântă și Sfinţii împreună rugători!
(pr. Cosmin Cucu)
PROGRAMUL EVENIMENTELOR PRILEJUITE CU OCAZIA RESFINTIRII:
VINERI, 30 Septembrie:
09:00 - Întâmpinarea delegației de la Mănăstirea Cernica ce aduce Sfintele Moaște ale Sfântului Calinic
16:00 - Taina Sfântului Maslu de Obște
18:00 - Priveghere (Vecernie, Litie și Utrenie)
SÂMBĂTA, 01 Octombrie:
08:15 - primirea Ierarhului
08:30 - Sfințirea Bisericii
09:30 - Sfânta Liturghie Arhiereasca
18:00 Priveghere (Vecernie, Litie și Utrenie)
DUMINICA, 02 Octombrie:
08.00 CEASURILE 1, 3 și 6
09.00 - Acatistul Mântuitorului
09.30 - Sfânta Liturghie în sobor
14.00 - Conducerea delegației de la Mănăstirea Cernica ce aduce Sfintele Moaște
18.00 - Paraclisul Maicii Domnului și Canon de Pocăință