Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
 
miercuri, 6 apr 2022 - Anul XXVII, nr. 80 (7997)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9774 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,3291 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Atelier de încondeiat ouă la Parohia „Sfântul Prooroc Ilie” – Fălticeni

Tradiția este lucrul cel mai de seamă care ne identifică ca oameni, națiune și credință. Ea este moștenirea cea mai de preț lăsată generațiilor tinere, pentru a duce mai departe identitatea noastră.

În această perioadă a postului Paștelui ce se împletește într-o frumoasă armonie cu sosirea primăverii, în zona Moldovei, se transmite si se practică cu credință și cu dragoste tradiția populară româneasca de încondeiere a ouălor cu motive tradiționale specifice sărbătorii Pascale.

O astfel de acțiune frumoasă s-a desfășurat și la parohia Sfântul Ilie din Fălticeni, activitate inițiată, coordonată și atent supravegheată de preotul paroh Adrian Dulgheriu, care a căpătat experiență în astfel de acțiuni pe care le desfășoară în fiecare an în cadrul parohiei păstorite și nu numai.

Începând din data de 28 martie 2022 până la Paști, în casa socială „Sfinții 40 de Mucenici” din cadrul parohiei Sfântul Proroc Ilie, a fost invitată doamna învățătoare Maftei Camelia care practică cu multă măiestrie această tehnică de încondeiat ouă, pentru a învăța și a transmite acest minunat obicei pascal tinerilor din Parohia Sfântul Ilie care au răspuns cu mare bucurie chemării preotului paroh la această minunată lecție.

Copiii de toate vârstele din parohie și din împrejurimi, s-au adunat în jurul doamnei învățătoare Maftei Camelia pentru a asculta și a învăța cu drag despre această tradiție.

La început doamna învățătoare le-a vorbit copiilor despre istoricul acestui obicei, apoi despre tehnica lucrării, semnificația culorilor si a semnelor decorative cât și despre uneltele ce se folosesc pentru a da rezultate cât mai frumoase.

Copiii au început prin a curăța cu grijă coaja si a degresa cu oțet , după care ouăle au fost fierte și pregătite pentru încondeiere. Fiecare copil a desenat în creion pe ou modelul dorit după care au luat cate o unealtă specială numităchișiță care este un bețișor de lemn ce are fixat la unul din capete o pâlnie minuscula confecționată din alamă, prin care este petrecut un fir de păr de porc care se înmoaie în ceară topită și cu care se desenează pe conturul din creion. Ceara a fost menținuta topită in tot timpul de lucru cu ajutorul unor lămpi iluminate cu becuri cu filament pentru a transmite căldura propice recipientului în care ceara sa aibă fluiditatea potrivită pentru lucru. După terminarea motivului , se face scufundarea succesivă a oului in baie de culoare dorită, apoi , după uscarea culorii, au fost ținute aproape de o sursă de căldură pentru a fi îndepărtată ceara și unse cu grăsime pentru a le da strălucire.

Rezultatele au fost pe măsură căci toți copiii care au participat au cooperat exemplar, cu o dăruire sufletească imensă pentru a prelua frumosul tradiției creștine ortodoxe românești.

Prin aceste acțiuni, părintele Adrian Ioan Dulgheriu, împreună cu colaboratorii săi vor să lase ca moștenire copiilor ceea ce este mai de preț și anume, tradiția populară românească împletită cât mai frumos cu credința ortodoxă pentru ca în fiecare an tot sufletul creștinesc să întâmpine cu frică de Dumnezeu cu credință și cu dragoste Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos spre bucuria vieții veșnice.

(Pr. Tofan Bogdan, Sursa: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Atelier de încondeiat ouă la Parohia „Sfântul Prooroc Ilie” – Fălticeni.
 Vizualizări articol: 638 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Atelier de încondeiat ouă la Parohia „Sfântul Prooroc Ilie” – Fălticeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei