Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
 
luni, 7 mar 2022 - Anul XXVII, nr. 54 (7971)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9773 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,3756 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Program educațional dedicat copiilor ucraineni refugiați, la Suceava

„Din drag de școală și de copiii lumii”este genericul programului dedicat copiilor ucraineni refugiați, coordonat, la Suceava, de către prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru religie, la Inspectoratul Școlar Județean Suceava, prof. Elena-Manuela David, director al Casei Corpului Didactic „George Tofan” Suceava, și arhid. Ionuț Isopescu, consilier al Sectorului educațional-teologic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Primele zile ale lunii martie au stat, pentru organizatorii programului, sub semnul grijii față de copiii ucraineni refugiați, stabiliți pentru un timp în municipiul Suceava sau aflați în tranzit. În fiecare zi, au fost organizate activități educative pentru copii, ateliere de povești și artcraft, zile de joacă și sesiuni de consiliere și de gestionare a emoțiilor. Echipele sunt alcătuite din profesori și studenți voluntari, între aceștia și cunoscători ai limbii ucrainene, respectiv engleze.

Școala Primară „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” este printre primele școli din județul Suceava care organizează, începând de acum, un program zilnic educațional pentru un grup de 12 copii ucraineni, cu vârste între 7 și 12 ani, jumătate dintre aceștia fiind și vorbitori de limbă română. Doamna prof. Maria Doncean, directorul școlii, ne-a asigurat că instituția va pune la dispoziție spațiul în care se vor desfășura activitățile, echipamente și resurse educaționale și masa de prânz pentru copiii incluși în program, iar echipa de facilitatori ai învățării este alcătuită din profesori voluntari de la Școala Gimnazială Berchișești, nelipsită dintre ei fiind doamna director Elena-Loredana Dura, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, din Consiliul consultativ al disciplinei religie, studenți și tineri voluntari. 

Paradigma de învățare pe care o vom aplica în această școală e cea a activităților integrate, astfel încât fiecare copil să-și poată valorifica inteligența dominantă și să dezvolte noi competențe, mai cu seamă din zona celor emoționale, interculturale, interpersonale, sociale și civice. Cea dintâi zi de activități educaționale a însumat un atelier de geometrie, unul de realizare de corpuri geometrice tridimensionale, un atelier de povești și unul de felicitări de Mărțișor, dar și o sesiune de descoperire a Sucevei și a oamenilor ei, copiii întâlnindu-l pe dl Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, căruia, de altfel, i-au mărturisit, într-un răgaz de câteva minute petrecute împreună, că se simt primiți cu prietenie la Suceava, că le place aici, dar că ceea ce-și doresc cel mai mult e „să se sfârșească odată războiul acesta”.

Timpul petrecut alături de copiii ucraineni refugiați la Suceava vine cu o intensitate emoțională de neimaginat, dar e un plâns pe care ni-l îngăduim doar a-l purta pe dinăuntru, pentru că rostul nostru acum, mai mult ca niciodată, poate, e acela de a le întări încrederea de sine copiilor, de a-i ajuta să se elibereze, pe cât e cu putință acum, de angoase și de emoția confruntării cu necunoscutul, de a face dintr-un timp atât de dureros încercat unul de descoperire de sine și de învățare.

În zilele viitoare, alte și alte școli urmează să se alăture programului, așa cum și-au și exprimat intenția, activitățile fiind în pregătire.

 

Daniela Ceredeev, inspector școlar, coordonator de program

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Program educațional dedicat copiilor ucraineni refugiați, la Suceava.
 Vizualizări articol: 1021 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Program educațional dedicat copiilor ucraineni refugiați, la Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei