marţi, 22 feb 2022 - Anul XXVII, nr. 43 (7960)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9768 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7609 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Binecuvântare arhierească la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” Siminicea

În cea de-a doua duminică a Triodului, 20 februarie 2022, zi în care în Bisericile Ortodoxe se lecturează Pilda Fiului Risipitor, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost prezent în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” – Siminicea, Fetești-Adâncata.

Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte slujitori și stareți de la mănăstirile și bisericile din împrejurimi, între care arhim. Gherasim Curaciuc, inspector al Departamentului Colportaj al Centrului Eparhial Suceava, precum și părintele Ionel Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatului Suceava I.

După citirea fragmentului din Sfânta Evanghelie referitor la Întoarcerea Fiului Risipitor, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a subliniat faptul că Dumnezeu, în nemărginita Sa dragoste, îi primește pe toți cei care își pun în gând și în inimă să se întoarcă, chiar dacă de cele mai multe ori această venire în fire este declanșată de confruntarea cu diferite necazuri/greutăți. Ori de câte ori roadele pocăinței se consumă și ne îndepărtăm de Părintele Ceresc prin săvârșirea păcatelor, El face pași către noi atunci când ne conștientizăm situația și dorim să o îndreptăm.

„Oricum am fi, buni că suntem acasă, dar suntem răzvrătiți, că suntem plecați o dată, că suntem plecați de mai multe ori, Dumnezeu așteaptă întoarcerea noastră. (…) Dar și trezirea și deșteptarea, pe de o parte, și hotărârea fermă de nezdruncinat de a schimba viața, nu sunt lucruri ușor de îndeplinit. (…) Atât de importantă este această hotărâre de a ne întoarce, încât, dacă se întâmplă să nu poți să-ți pui în practică, dar independent de voința ta, această hotărâre de întoarcere, Dumnezeu o primește. Fiul cel mic, fiul cel risipitor, s-a întors; ce și-a pus în minte, și-a pus în inimă, a și împlinit. A făcut cale întoarsă, tatăl l-a așteptat, l-a primit, l-a iertat și l-a repus în statutul de fiu.”

Totodată, Preasfinția Sa a transmis și gândul de binecuvântare, prețuire și încurajare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic.

La momentul rânduit, ierodiaconul Pantelimon (Mihai) Diaconu a fost hirotonit preot pe seama Mănăstirii Arbore, cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, iar monahul Porfirie Pașca a fost hirotonit ierodiacon pe seama Mănăstirii Rarău, așezată sub ocrotirea marelui praznic al „Adormirii Maicii Domnului”.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Sfânta Ecaterina” din Suceava.

Credincioșii prezenți astăzi la Siminicea au avut bucuria de a se închina la fragmente din moaștele Sfinților Sila, Paisie și Natan, cuvioși care s-au nevoit în veacul al XVIII-lea în Sihăstria Putnei.

La final, protosinghelul Grigorie Călin, starețul Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” – Siminicea, i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic pentru binecuvântare și pentru grija și dragostea pe care le poartă așezământului monahal. Gândul de recunoștință pentru darul de pace s-a îndreptat și către Preasfințitul Damaschin Dorneanul, dăruindu-i, din partea obștii monahale, o icoană cu chipul Maicii Domnului.

În 1998–1999, în zona satului Fetești, comuna Adâncata, județul Suceava, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților în acel moment, în jurul unei biserici de cimitir a fost organizat un schit monahal, pe locul în care tradiția arată că a existat o mănăstire de călugări.

De organizarea noii mănăstiri, cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, s-a ocupat monahia Tecla Colibă, de vrednică pomenire, care a fost numită stareță pe 1 septembrie 1998.

În ultimii ani, mănăstirea a traversat o perioadă de stagnare. Întrucât nu s-a adunat o obște care să viețuiască aici în mod constant, pentru a da un nou elan vieții monahale, în ședința Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților din 31 martie 2021 s-a aprobat transformarea lăcașului în mănăstire de călugări.

Această transformare face parte din lucrarea de revigorare a monahismului din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților inițiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic. Până acum s-a pus în practică redeschiderea mănăstirilor istorice de la Solca, Pătrăuți, Ilișești și Arbore.

În prezent, se desfășoară ample lucrări de amenajare, organizare și înfrumusețare a spațiului din incinta așezământului monahal.

(Irina Ursachi, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Binecuvântare arhierească la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” Siminicea.
 Vizualizări articol: 1242 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Binecuvântare arhierească la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” Siminicea3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei