vineri, 12 nov 2021 - Anul XXVI, nr. 266 (7878)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7959 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Personalități marcante înmormântate în Cimitirul „Pacea” din Suceava – Grigore Vindereu

Născut în 1830, Grigore Vindereu, cunoscut ca un adevărat Barbu Lăutaru al Bucovinei, a fost, începând din 1851, ucenicul vestitului lăutar Nicolae Picu, violonist român din Ducatul Bucovinei, cel care a avut un rol important în transmiterea cântecelor populare unor muzicieni profesionişti de talie internaţională – Franz Liszt, Carol Miculi, relevând muzica tradiţională românească în lumea muzicală profesionistă cultă a timpului. Prin calităţile sale s-a remarcat în mod deosebit, astfel încât în 1855 ajunge primas – vioara întâi în taraful lui Nicolae Picu, iar în 1868 ajunge vătaf – a doua funcţie ca rang după staroste – peste toţi lăutarii din Suceava, bucurându-se de o mare faimă, fiind cunoscut şi apreciat în toate mediile sociale ale Bucovinei.

În 1869, l-a cunoscut la Suceava pe Ciprian Porumbescu, elev al Gimnaziului din Suceava, influenţându-i puternic formarea artistică a acestuia din urmă. Participă, cu taraful său format din 30 de lăutari dintre care amintim pe Andrei Ursachi, Mihail Lucaciuc, Grigore Cozma, Gavril Ghiţescu, la Serbarea de la Putna (1871). Începând de atunci Ciprian Porumbescu avea să se inspire în compoziţiile sale din repertoriul lui Grigore Vindereu.

Lăutarul Grigore Vindereu a învăţat cu pasiune, cântecele vechi româneşti, pe care le-a tezaurizat într-un repertoriu ce l-a transmis lăutarilor de după el şi din care s-au inspirat mai apoi unii compozitori. Potrivit mărturiilor documentare, Grigore Vindereu avea să fie chemat la Viena unde a cântat în faţa împăratului Franz Josif I, care l-a decorat cu acest prilej.

A murit în 1888, iar monumentul său funerar, a fost renovat de Reuniunea muzical – dramatică Ciprian Porumbescu – Suceava în 1946reconstituit apoi de Alex. Bidirel. Monumentul are săpată următoarea inscripţie I.N.R.I Aice pausează Grigore Vindereu artist în musică * 21. I. 1830 + 24. V. 1888. Fie-i ţĕrna uşoară.

(Arhid. Vasile M. Demciuc, Sursa: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Personalități marcante înmormântate în Cimitirul „Pacea” din Suceava – Grigore Vindereu.
 Vizualizări articol: 1404 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Personalități marcante înmormântate în Cimitirul „Pacea” din Suceava – Grigore Vindereu5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei