Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 oct 2021 - Anul XXVI, nr. 253 (7865)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Personalități marcante înmormântate în Cimitirul „Pacea” din Suceava – Leca (Alexandru) Morariu

În familia preotului Constantin Morariu  şi a Elenei (n. Popescu) se năştea la 25 iulie 1888 în Cernăuţi unul dintre marii filologi, lingvişti, istorici şi critici literari, etnologi ai Bucovinei, Leca (Alexandru) Morariu. După absolvirea Liceului din Suceava în 1906, urmează între anii 1906 – 1911 cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie – Universitatea din Cernăuţi. În anul 1921 susţine doctoratul în litere la Universitatea din Cluj cu teza Morfologia verbului predicativ român, cu calificativul magna cum laude.

După ce a fost pentru scurtă perioadă de timp profesor la Gura Humorului, la Liceul Aron Pumnul din Cernăuţi, ajunge profesor la Catedra de Literatură română modernă şi folclor din cadrul Facultăţii de Litere şi Filosofie – Universitatea din Cernăuţi (1924 – 1944), fiind în anul 1936 ales decan al Facultăţii, apoi prorector al Universităţii.

În afara activităţii didactice, prof. univ. dr. Leca Morariu a fost un mare susţinător al culturii româneşti din Bucovina, având preocupări de lingvistică, filologie, etnologie, dialectologie, istorie şi critică literară, folcloristică, memorialistică, muzicologie. A fost secretar de redacţie la revista Junimea literară – Cernăuţi, director al Teatrului Naţional Cernăuţi, a înfiinţat Institutul de Literatură, Filologie şi Etnografie – Folclor, a fondat Revista Făt – Frumos, Buletinul  Mihai Eminescu.

Din opera prof. univ. dr. Leca Morariu, unele lucrări apărând postum, amintim De la noi – Poveşti bucovinene, (1920) lucrare ce a primit Premiul Adamachi al Academiei Române; Un nou manuscris vechi: Isopia Voroneţiană (1922); Morfologia verbului predicativ român (1924); Drumuri moldovene – Pe urmele lui Ion Creangă (1926); La semicentenarul lui Ciprian Porumbescu (1933); Eminescu – Note pentru o monografie (2001); Iraclie şi Ciprian Porumbescu, vol I – IV (2014 – 2017) etc.

S-a stins din viaţă la Râmnicu Vâlcea, în 15 decembrie 1963, cu dorul de Bucovina, pe care a trebuit să o părăsească în anii de tristă amintire a refugiului. Trupul neînsufleţit a fost adus şi înmormântat în Cimitirul Pacea. Bogata sa bibliotecă, prin purtarea de grijă a soţiei sale, Octavia Lupu Morariu, a fost donată Muzeului Bucovinei, fiind un adevărat tezaur documentar pentru cei care doresc să cunoască fragmente din istoria Bucovinei.

(Arhid. Vasile M. Demciuc, sursa: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Personalități marcante înmormântate în Cimitirul „Pacea” din Suceava – Leca (Alexandru) Morariu.
 Vizualizări articol: 747 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Personalități marcante înmormântate în Cimitirul „Pacea” din Suceava – Leca (Alexandru) Morariu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei