Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 apr 2021 - Anul XXVI, nr. 88 (7700)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La Berchișești

Primar voluntar în Școala de duminică

Cred tot mai mult, și împlinirile de-acolo îmi sunt mărturie, că la Berchișești e una dintre cele mai frumoase și complete Școli de duminică, dintre cele aproape 100, câte numără programul, la această dată, în arhiepiscopia noastră.

Acolo,  Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”,  Școala Gimnazială și Primăria, dovedesc că educația clădită și pe valorile netrecătoare ale credinței oferă certitudinea creșterii autentice a unei comunități sustenabile. Duminică de duminică, părintele paroh, Florin Dura, doamna director, prof. Loredana Dura, doamna primar, Violeta Țăran, alți profesori și un pictor bisericesc, domnul Ioan Turtusan, au devenit, alături  de copiii și tinerii comunei, adevărați „zugravi de îngeri”, în atelierele de pictură de icoane, dar și într-o serie de evenimente cultural-educaționale dintre cele ce ar putea deveni oricând normă și inspirație pentru alte și alte școli.

Cu desăvârșire neîntâmplător, pentru că unde altundeva decât la o conferință dedicată poeziei e un loc mai potrivit să întâlnești un profesor primar?, pe doamna Violeta Țăran am cunoscut-o la un eveniment cultural online, Poezia, freamăt de speranță, dedicat Zilei Internaționale a Poeziei, ce venea ca o continuare firească a atelierului de exersare a rugăciunii prin strădania penelului, din naosul bisericii de la Berchișești. Erau prezenți, alături de copii și profesori, poeți și scriitori, un pianist, interpreți de jazz și de muzică folk, artiști plastici. Și-n fiecare dintre cei 100 de participanți  s-au sălășluit pentru câteva ore metafora, armonia și poezia. Am spus-o și atunci, și o repet cu fiecare prilej, copiilor și tinerilor – „fii ai satului inconfundabilului cărturar bucovinean Procopie Jitariu”, prozator cu viguroase rădăcini folclorice -  li se așază înainte, frumos și cu reafirmată grijă, o întreită perspectivă: culturală, spirituală și educațională.

Aveam apoi să aflu că doamna primar și doamna director, ca și alți profesori ai școlii, sunt nelipsiți de la activitățile Școlii de duminică. Și ce dovadă mai grăitoare de mărturisire și implicare decât să devii „ucenic”, alături de copii, într-un atelier de pictat icoane, de după otpustul liturghiei, în biserica satului, statornică și blândă ca o maică ce-și îmbrățișează în lumină fiii? Cred că o astfel de lecție e dintre cele de purtat prin lume viața toată. Copii ce deprind credința și dragul de semeni și prețuirea față de școală și de educație de la „primul” om al comunității lor. Învață rostul și puterea muncii împreună, respectul și grija față de cel ce în fața Cerului e de o măsură „cu tine”, generozitatea, îngăduința și prietenia, rugăciunea, blândețea și statornicia.

În Duminica Sfântului Ion Scărarul, s-a împlinit sorocul sfințirii icoanelor ce vor deveni, în scurtă vreme, daruri pentru suflete rătăcite de cei dragi, copii și vârstnici din centre de ocrotire socială din județ. A fost o rugăciune în sobor, slujitori la Sfântul Altar fiind de această dată, pe lângă părintele paroh, Florin Dura, și părintele misionar protopopesc Răzvan Câmpulungeanu, ca și părintele diacon Constantin Maloș.

Și-a fost și vremea reînnoirii angajamentului comun al copiilor, părinților și profesorilor școlii de a continua învățarea în umbra tâmplei sfinte a satului lor. Pentru că, ne mărturisește doamna prof. Loredana Dura, unul dintre directorii ce fac adevărate minuni în școlile sucevene: „Programe educaționale și de voluntariat ca Școala de duminică și Olimpiadele faptelor bune se dovedesc a fi, pentru copiii și tinerii noștri, dar și pentru comunitate, contextul cel mai favorabil pentru dezvoltarea, deopotrivă, a personalității lor, dar și pentru exersarea unor competențe dintre cele mai necesare și relevante. Și am în vedere aici: competențe de comunicare activă și asertivă, a învăța să înveți,  abilitatea de a participa într-un mod eficient și constructiv la viața socială,  capacitatea de a pune ideile în practică prin creativitate și inovație, și - nu în cele din urmă - sensibilizare și exprimare spirituală și culturală.”

Copiii berchișeștenilor se alătură, iată, celor câteva zeci de copii care învață să fie mici zugravi de îngeri în Școlile de duminică! Preoți și profesori care fac din întâlnirile cu ei adevărate sărbători și le și așază în umbra ocrotitoare a rugăciunii. Apoi, lecții despre sfinți și despre jertfă și despre dreaptă mărturisire, pe care le vor purta cu ei, credem noi, viața toată, dar și descoperiri neașteptate despre cromatică și despre semnificații și simbol și împrietenirea cu regulile însemnate în erminii. Și, ne-au mărturisit cu încântare copiii, le rămâne încredințarea, ca și părinților slujitori de la bisericile lor, că „Misterul icoanei este o revelaţie care se adresează numai omului credincios, hrănit „cu cuvintele credinţei şi ale bunei învăţături”.” (IPS Părinte Calinic) și că „Icoana reprezintă o veritabilă fereastră prin care omul și Dumnezeu se pot privi față în față.” (Părintele Dumitru Stăniloae)

 (În programul „Școala de duminică”, un program complementar, de tip educațional-catehetic, în cadrul parteneriatului Școală-Biserică, inițiat de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, chiriarhul locului, şi coordonat de către Sectorul educațional-teologic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădău­ților în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, sunt înscrise până la această dată 97 de școli de duminică-pilot și două centre de tineret, din tot atâtea comunități parohiale din județul Suceava.)

 (Daniela Ceredeev, coordonator de program Școala de duminică, sursa: http://www.arhiepiscopiasucevei.ro/)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primar voluntar în Școala de duminică.
 Vizualizări articol: 828 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Primar voluntar în Școala de duminică5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei