Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 dec 2020 - Anul XXV, nr. 307 (7612)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Calendarul ortodox bisericesc pe 2021. Noutăţi.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel va avea 7 zile (22-28 iunie). O hotărâre a Sfântului Sinod prevede că „este necesară stabilirea unei perioade de minimum 7 zile pentru acest Post”.

Au fost traduse în limba română numele Sfintelor Mucenițe Sofia (Înțelepciunea), Pistis (Credința), Elpis (Nădejdea) și Agapi (Dragostea), pomenite în 17 septembrie.

Întrucât în calendar sunt doi Sfinți Cuvioși cu numele Teoctist, se precizează la cel din 4 ianuarie – Sf. Cuv. Teoctist din Sicilia, iar la cel din 3 septembrie – Sf. Cuv. Teoctist din Palestina.

S-au adăugat următorii Sfinți care au slujbă în Minei: Sf. Mc. Teodor din Perga (21 aprilie); Sf. Sfințiți Mc. Eladie și Terapont (27 mai); Sf. Cuv. Pavel din Latro (15 decembrie).

A fost înscrisă, în ziua de 24 ianuarie, Sf. Xenia din Petersburg, prin hotărârea Sfântului Sinod din 21 iulie 2020.

A fost înscris, în ziua de 7 august, Sf. Cuv. Nicanor, prezent în Sinaxarul din mineiele românești, din ale cărui sfinte moaște un fragment se află la biserica Parohiei „Sfântul Dumitru” – Poștă, din București.

Cinstirea Sf. Ier. Atanasie Patelarie se mută din 2 mai (prima zi de Paști) în a treia zi de Paști (4 mai).

Sărbătorirea icoanelor Maicii Domnului de la Neamț și Prodromița sunt semnalate în calendar printr-o cruce cu o singură paranteză, spre a le deosebi de praznicele mari ale Maicii Domnului.

La rubrica Nu se fac nunți, s-a clarificat faptul că această Sfântă Taină nu poate fi oficiată în Duminica Sf. Apostol Toma.

La secţiunea Rânduieli bisericești pe anul 2021, rubrica Zile și date importante, au fost trecute:

  • Duminica Femeilor creştine (16 mai), stabilită în Duminica a 3-a după Paşti sau a Mironosiţelor;
  • Ziua Satului Românesc (26 septembrie), stabilită în ultima duminică a lunii septembrie;
  • Ziua naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor (16 august), fixată în Ziua de pomenire a Sf. Brâncoveni.

Anul 2021 în Patriarhia Română

În Cuvântul înainte la calendarul creştin-ortodox 2021, Patriarhul Daniel menţionează că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2021 drept Anul omagial al pastorației românilor din afara României și An comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor.

„Cele două teme, omagială şi comemorativă, evidenţiază două coordonate esenţiale, prioritare în viaţa şi activitatea pastoral-misionară a Bisericii noastre”, potrivit Preafericirii Sale.

Patriarhul i-a îndemnat pe românii care trăiesc în străinătate „să rămână permanent în contact cu cei rămaşi în ţară”, pentru ca distanţa geografică să nu conducă la „înstrăinarea spirituală a unora faţă de alţii”.

„Îi îndrumăm să preţuiască familia, formată din bărbat, femeie şi copii; le adresăm îndemnul de a educa generaţia tânără în duhul iubirii de Dumnezeu, de Biserică şi de neam, şi de a le cultiva copiilor şi tinerilor virtuţi esenţiale ca: dragostea şi compasiunea, solidaritatea cu oamenii aflaţi în dificultate, blândeţea, sinceritatea, curajul şi încrederea”, a mai spus Patriarhul.

În ceea ce priveşte tema Anului comemorativ 2021, Patriarhul României a subliniat că „pomenirea în Biserică a celor adormiţi în Domnul constituie un act de credinţă ortodoxă şi mărturie a iubirii faţă de semeni”.

„Cinstirea spaţiului sacru în care se află îngropate trupurile celor adormiţi constituie o îndatorire şi o responsabilitate a slujitorilor Bisericii şi a familiei rămase în viaţă a celui adormit în Domnul. Cimitirul este şi o expresie a credinţei şi a comuniunii creştine între generaţii”, a spus Patriarhul Daniel.

(Basilica.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Calendarul ortodox bisericesc pe 2021. Noutăţi..
 Vizualizări articol: 4858 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Calendarul ortodox bisericesc pe 2021. Noutăţi.4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciocolata de casă cremoasă Oricine a încercat o rețetă de ciocolată de casă știe că rezultatul nu e mereu cel așteptat. Chiar dacă oricum iese gustoasă, ciocolata se întâmplă să fie prea tare și e greu de tăiat. Această versiune este fină și ușor cremoasă,... Citeşte