În data de 26 iulie 2020 se împlinesc 619 ani de la recunoașterea oficială a Mitropoliei Moldovei de către Patriarhia Ecumenică.
Moldovenii hotărâți au convins Patriarhia Ecumenică, după trei decenii de tensiuni și neînțelegeri, să-l accepte ca mitropolit al Moldovei pe Iosif I Mușat. Este cunoscută tradiția Patriarhiei de la Constantinopol de a trimite iearhi greci în eparhiile din jurisdicția ei.
Domnul Moldovei Alexandru cel Bun (1400-1432) a fost binecuvântat de Dumnezeu să trăiască momentul înălțător al zilei de 26 iulie 1401, când Patriarhul Ecumenic de atunci Matei, luminat de Dumnezeu, a acordat din Cetatea Împărătească tomosul de recunoaștere al Mitropoliei Moldovei, oficial condusă de ierarhul Iosif I Mușat, moldovean de neam, de-al nostru.
Scaunul mitropolitan de la Suceava a fost așadar recunoscut oficial de cea mai înaltă autoritate din Răsăritul Ortodox - Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol.
Pentru a întări prestigiul Mitropoliei Moldovei, Domnul Alexandru cel Bun, prin mijlocirea mitropolitului Iosif, a adus Moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Cetatea Albă la Suceava, în anul 1402, și le-a așezat în Biserica Mirăuți, locul ungerii domnilor țării.
Iată că după exact 619 ani, Dumnezeu a rânduit ca pentru Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, să fie un alt moment înălțător: întronizarea Preasfințitului Părinte Calinic Botoșăneanul ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința de lucru din data de 21 Iulie 2020.
(Pr. Justinian Cojocar)