În timpul Postului Mare se săvârșește slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia în primele patru zile din acest post se citeşte Canonul Sfântului Andrei Criteanul. Pavecerniţa Mare este una dintre slujbele specifice Postului Mare, fiind săvârşită în toate zilele, cu mici excepţii (zilele de sâmbătă şi duminică, când se face Pavecerniţa Mică; miercuri şi vineri în săptămâna a cincea a postului; miercuri, joi şi vineri în săptămâna Sfintelor Pătimiri).
Rânduiala acestei slujbe se găseşte în cartea numită Ceaslov şi se împarte în trei fragmente, simbolizând Sfânta Treime. În prima parte sunt rugăciuni de mulţumire pentru ziua care a trecut; partea a doua are mai mult un caracter penitenţial, exprimând mărturisirea şi pocăinţa pentru păcatele săvârşite, iar partea a treia conţine în special rugăciuni de cerere, solicitând ajutorul lui Dumnezeu pentru a trece cu bine noaptea care urmează. Astfel, Pavecerniţa este o slujbă de mulţumire pentru ziua care tocmai se încheie, dar şi o rugăciune de cerere pentru trecerea în pace a nopţii care urmează.
În cadrul Pavecerniței Mari se cântă imnuri specifice acestei perioade. Unul dintre cele mai reprezentative tropare ale slujbei este condacul Sfântului Roman Melodul, care se cântă în cadrul Canonului cel Mare: „Suflete al meu, suflete al meu, scoală! Pentru ce dormi? Sfârşitul se apropie şi te vei tulbura. Deşteaptă-te, dar, ca să se milostivească spre tine Hristos Dumnezeu, Cel ce este pretutindeni şi toate le plineşte”. Acesta este un imn reprezentativ pentru perioada Postului Mare, care ne introduce în atmosfera de rugăciune, de asceză, de adevărată orientare duhovnicească pentru trecerea cu bine a acestei perioade a postului. Prin intermediul acestor cântări din post, imnografii Bisericii îi învață pe credincioși sensul călătoriei duhovnicești și a mântuirii în Hristos.
(Pr. Ciprian Florin Apetrei, Ziarul Lumina)