În ultimele decenii există o realitate nouă pentru noi, românii, şi anume, migraţia masivă a multora dintre conaţionalii noştri în ţări din Europa Occidentală sau America pentru un trai mai bun. Astfel, astăzi vorbim de o diasporă de milioane de români care au ca unic loc, ce le aminteşte de casă şi de valorile româneşti, biserica. Aici ei regăsesc satul sau oraşul de unde au plecat, pentru că aici, pe lângă participarea la sfintele slujbe, este şi locul unde se desfăşoară activităţi culturale şi sociale care le întăresc conştiinţa naţională românească.
Pentru românii din diasporă, biserica este un loc al întâlnirii şi al redescoperirii. Biserica este un factor de unitate pentru românii din diasporă. Mulţi români care umplu acum locaşurile de cult din diasporă nu participau la Sfânta Liturghie în duminici şi sărbători când locuiau în România.
Departe de casă au descoperit valoarea identitară a tezaurului tradiţiilor noastre străbune ortodoxe româneşti, pe care le transmit copiilor lor spre a le sădi în suflete conştiinţa apartenenţei la neamul românesc. Acest lucru se face cel mai uşor prin biserică, unica păstrătoare în diasporă a valorilor naţionale româneşti.
În general, românii care trăiesc în diasporă sunt împăcaţi cu alegerea lor de a fi departe de ţară, iar mulţi înţeleg că atât în ţară, cât şi în afara ei apropierea de Biserică nu este o datorie, ci o necesitate. Pe românii aflaţi departe de ţară, Biserica îi cheamă să-şi amintească, prin rugăciune şi apropiere de Dumnezeu, de tot ceea ce este sărbătoare, sfinţenie şi tradiţie în neamul românesc.
Păstrarea identităţii de credinţă şi neam, a tradiţiilor şi a limbii, la care se adaugă preocuparea pentru educaţia tinerilor, reprezintă misiunea Bisericii în diasporă.
Conservarea şi afirmarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase româneşti în diasporă le face Biserica Ortodoxă Română prin eparhiile, parohiile şi mănăstirile pe care le are în comunităţile româneşti din întreaga lume. Biserica reprezintă în diasporă locul în care identitatea românească se păstrează cel mai bine. Ea îi reuneşte cel mai bine pe românii aflaţi în diasporă.
Mergând la biserică, românii din diasporă se simt acasă, deoarece aici regăsesc valorile credinţei pe care le-au primit în familie, în satul sau în oraşul de unde au plecat. Astfel, venind la biserică, regăsesc spaţiul românesc de acasă. În diasporă, biserica este cea care păstrează identitatea românească şi menţine vie candela credinţei strămoşeşti în sufletele dezrădăcinate ale românilor plecaţi pentru o viaţă mai bună.
(Pr. Ciprian Florin Apetrei , Ziarul Lumina)