Perioada Postului Mare este una specială în viaţa Bisericii. Ajunşi în săptămâna a cincea a Postului Mare, urcuşul nostru duhovnicesc se intensifică. În această săptămână, în biserici se oficiază, miercuri şi vineri, deniile. În afară de această săptămână, deniile se mai oficiază şi în fiecare seară din Săptămâna Mare începând din seara Duminicii Floriilor şi până în seara Vinerii celei Mari. Deniile sunt slujbele Utreniei, care se săvârşesc în seara zilei precedente ca o formă de priveghere prelungită a zilei.
Participarea noastră la denii ne introduce în frumuseţea şi profunzimea spiritualităţii ortodoxe.
Părintele profesor Nicolae D. Necula afirma: „Prin caracterul şi conţinutul lor, deniile sunt unicate în cultul divin ortodox. Cuvântul «denie» vine de la slavonescul «vdenie» şi înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. Mai precis, denia este slujba Utreniei sau «de dimineaţă», care se săvârşeşte seara, în ajun. Denia se deosebeşte de Priveghere, care înseamnă tot slujbă de seară, prin faptul că se referă numai la Utrenia săvârşită seara”.
Miercuri în săptămâna a cincea din Postul Mare se oficiază Denia Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Acest canon de pocăinţă s-a mai citit la slujba Pavecerniţei Mari din prima săptămână a Sfântului şi Marelui Post de luni până joi. Dacă atunci s-a citit împărţit în patru părţi, miercuri în săptămâna a cincea din Postul Mare, la denie, se citeşte integral. În cadrul acestei denii se citeşte viaţa pilduitoare a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca.
Vineri seara în săptămâna a cincea din Postul Mare, în cadrul deniei, se citeşte Acatistul Bunei Vestiri. Din punct de vedere liturgic, această slujbă face parte din rânduielile specifice ale Postului Mare, menite să-l pregătească sufletește pe credincios pentru marele praznic al Învierii Domnului. De o mare profunzime și frumuseţe specifică a rugăciunii în sine, Imnul Acatist este acum, în timpul Postului Mare, un real izvor de învăţături duhovnicești ce-și pot găsi aplicarea în situaţii concrete din viaţa noastră socială.
(Sursa: Ziarul Lumina)