Cu negrăită bucurie ne aflăm în acest moment de Mare Aniversare, cu ocazia deosebită a celebrării Sfinției Voastre. Astăzi, 18 ianuarie 2019, împliniți nobila vârstă de 90 de ani, prilej cu care dorim să vă mulțumim pentru că existați în viața noastră, pentru minunile, ajutorul și împlinirea rugăciunilor!
Fie ca Bunul Dumnezeu și Maica Domnului să vă dăruiască tot ce poate fi mai bun, multă sănătate și SĂ NE TRĂIȚI ÎNTRU MULȚI ȘI FERICIȚI ANI, alături de întreaga familie și de toți cei dragi și apropiați!
Vă rugăm cu smerenie să primiți aceste gânduri, prin care ne exprimăm profunda noastră recunoștință pentru revărsarea de Dar și Bine, de care ne-am bucurat de când vă cunoaștem.
Preacucernice Părinte Daniil, v-ați dăruit toată viața nouă oamenilor, pentru a ne trece de la moarte la viață - și nu numai moarte duhovnicească, ci și trupească. - De la necaz la bucurie, de la întuneric la lumină, de la neștiință la cunoștința Adevărului, de la rătăcire la calea cea strâmtă care duce către Mântuire. Ce putem să mai grăim față de acestea? Ne-ați revelat prin simpla prezență lumina cea puternică și nepătrunsă a Dumnezeirii. Astfel, pentru noi, sunteți lumina cea sfântă care ne inundă sufletul și pentru toți cei care vă cunosc, reprezentați un tezaur de neprețuit, oferit de către Bunul Dumnezeu vieților noastre. Căci cine poate să-și alunge din trupul său boala sau cine poate să mai adauge o clipă în plus vieții sale? Cine poate scăpa din capcanele și din posesia duhurilor întunericului sau cine este cel care se poate elibera singur din toate necazurile? Sfinte Părinte Daniil, dumneavoastră ați primit de la Preasfânta Treime și de la Maica Domnului toate aceste daruri sfinte, cu care ați tămăduit boli de nevindecat, celor care au murit le-ați redat viața și pe cei prinși în umbra vrăjmașilor celor nevăzuți, i-ați izbăvit.
Minunile de necuprins în cuvinte, pe care le-ați săvârșit cu fiecare dintre noi, sunt păstrate pentru totdeauna în inimile noastre, acestea fiind mărturia de netăgăduit a dragostei desăvârșite pe care o purtați permanent în suflet. Toți cei care, cu inima plină de credință, s-au apropiat de dumneavoastră, au cunoscut trăirea și vederea celor nevăzute.
Sunteți un dar de mare preț, covârșitor, care v-ați sacrificat pentru oameni total, fără margini, și prin care am primit semnele și iubirea Bunului Dumnezeu și ale Maicii Domnului.
Tuturor celor aflați în neputință sufletească și trupească, celor care au fost la limita speranței și la a căror suferință medicina a rămas neputincioasă, dar și acelora care însetează de dragostea pentru Dumnezeu și pentru Sfinții Săi ați fost și sunteți Omul postului și al rugăciunii, Omul trăirii în Hristos, Omul sacrificiului și al jertfei de sine, Omul milostivirii și al iertării, Omul binelui și al adevărului, Omul faptelor bune și al iubirii aproapelui – Omul lui Dumnezeu. Mare făcător de minuni și vindecător a toată neputința, Sfânt al țării noastre cu mare putere, ce îi ajutați pe toți cei care se roagă cu credință, Sfântul pe care Însăși Maica Domnului l-a ales pentru a fi tămăduitor de orice boală și izbăvitor de duhuri necurate, mare și de negrăit vă este lucrarea pe acest pământ. Revărsare de minuni și multe realizări vor avea toți cei care vă vor asculta sfaturile și îndemnurile duhovnicești.
Cu adâncă smerenie, vă rugăm să mijlociți în continuare cu sfintele rugăciuni la Mântuitorul nostru Iisus Hristos și la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, ca să se reverse asupra noastră, a tuturor, darurile cele cerești, minunile și ajutorul Bunului Dumnezeu și să primim împlinirea rugăciunilor noastre!
SFINTE PĂRINTE DANIIL,
La aniversarea celor 90 de ani,
urăm din suflet LA MULȚI ANI!
Sănătatea s-o aveți munte de neclintit,
Și viața s-o trăiți la infinit,
Să fiți în viață ca-n raiul cel nebiruit,
Ca cel mai frumos de soare răsărit.
V-ați pus pentru noi, în războiul cel nevăzut - luptător,
Și pentru fiecare - nebiruit apărător.
Ne curățați ale sufletului răni și suferințe,
Și ne împliniți cele mai frumoase gânduri și dorințe.
Ne deschideți ușa celei mai înalte înțelepciuni,
Și tuturor ne dăruiți multe și mari minuni.
Cel ce sunteți al ortodoxiei de mare preț mărgărit,
Să aveți în familie belșug și bucurii la nesfârșit,
De Maica Domnului să fiți în fiecare clipă ocrotit,
Și în putere cerească mereu învăluit!
Veți fi întotdeauna al nostru Părinte mult iubit,
Și vieților noastre - darul cel mai ales și mai prețuit!
(Prof. Dr. Alina Balaban)
Sfântul Atanasie cel Mare referindu-se la Taina Preoției afirma: „Preotul creştin are o dublă slujire: una sacerdotală care se oficiază în biserică, pe masa sfântului altar, şi alta umană, care se oficiază în mijlocul comunităţii, pe altarul sufletului fiecărui credincios. Omul este un altar pe care preotul trebuie să slujească cu aceeaşi datorie şi răspundere ca şi în faţa sfântului jertfelnic.”
Acest mesaj cuprinde în esenţă sensul iubirii şi al slujirii, al responsabilităţii noastre, căci în iubire şi slujire adevărată stă întreaga responsabilitate a Bisericii. Altarul sacramental şi altarul sufletului sunt cele două locuri de jertfă ale preotului. Două jertfiri care-şi corespund; prin una ne oferim pentru a primi, prin cealaltă pentru a ne dărui. Iubirea e una şi unificatoare. Adresată lui Dumnezeu, se verifică în fapta concretă a iubirii de om; adresată aproapelui, se întemeiază pe Dumnezeu, pe sursa şi modelul ei desăvârşit, Dumnezeu – Omul Iisus Hristos.
Pe marea agitată a acestei vieți, părintele este continuu prezent ca un far ce ne cheamă spre liniște, spre credință, dragoste și pace - din pacea Lui Hristos Domnul. Nu e ușor, să fii în permanentă priveghere „ cu mânecare adâncă” la liniștea turmei cuvântătoare, cu dăruire, post și multă abnegație, la care a fost chemat părintele în urmă cu 53 ani, despre care putem afirma că și apostolul :„Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încât să vadă faptele voastre cele bune și să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri” ( Matei 5.16). Duhurile necurate îi asupresc pe oameni, îi învață la rele, chinuindu-i în diferite feluri, însă au frică de oamenii lui Dumnezeu și de sfinți, care au primit putere de la Domnul, să-I alunge din oameni.
Ca preot a fost chemat să fie lumină care luminează, pâine care satură, părinte și frate bun al tuturor celor ce i se încredințează și aleargă la el, ascultându-i, înțelegându-i, iubindu-i și îndrumându-i, fiind permanent în slujba ridicării sufletelor rănite în războiul nevăzut, asemeni „Samarineanului Milostiv”. O astfel de credință că a părintelui Daniil vine ca un mesaj de eroism, dar, de un eroism moral ce nu este străin de celelalte feluri de eroism, cu care se completează reciproc. Eroismul moral fiind lupta împotriva răului din noi și afară de noi, biruinţa asupra ispitelor, smintelilor și a deprinderilor rele care pun uneori stăpânire asupra ființei umane, luptă vrednică de un adevărat ostaș al Lui Hristos ca părintele.
Părinte sfânt, vă mulţumim cu toată ființa noastră pentru că ne-ați ajutat să-l descoperim pe Dumnezeu! Prin intermediul dumneavoastră, prin puterea exemplului, am descoperit adevărul despre ființa, voia și lucrările Sale. Scopul pentru care Dumnezeu se descoperă oamenilor este că ei să creadă drept în El, să-l cinstească după cuviință și să-I îndeplinească voia, pentru ca astfel să se poată mântui. Știm părinte că descoperirea dumnezeiască s-a dat pentru toți oamenii, întrucât toți avem nevoie de mântuire, însă nu s-a dat tuturor în mod direct, fiindcă nu toți suntem vrednici din pricina necurăției păcatului și a slăbiciunii sufletului și a trupului. De aceea Dumnezeu a ales doar unii oameni vrednici, ca să primească de-a dreptul de la El Descoperirea și să fie vestitorii ei față de toți care voiesc s-o primească iar unul dintre aleșii Lui sunteţi sfinția voastră!
Duhul nostru hrănit de Dumnezeu hrănește sufletul și ne luminează și ne hrănește sentimentele, dorințele, poftele noastre și le face sănătoase așa cum le-a făcut Dumnezeu, iar sufletul, la rândul său, hrănește trupul, care se înduhovnicește și el. Atunci spunem: acesta este un om înduhovnicit. Pentru că el, iată cum merge, iată cum vorbește, iată cum mănâncă, iată cum îi strălucește fața, uite ce bucurie are pe chip! Acesta este părintele Daniil Horga, un om vrednic, un părinte pentru toți cei care i-am trecut pragul, mamă și tată pentru fiecare dintre noi aflat în greutăți, o oază de bunătate, pace și bucurie în duh sfânt.
Părintele este bunătatea, iertarea, răbdarea, curajul şi nădejdea, este smerenia întruchipată, prin exemplele dumnealui şi prin poveţe, este speranţa ca orice este posibil cu ajutorul rugăciunii, al stăruinţei şi al perseverenţei, dar mai ales al credinţei neclintite.
Nu de puţine ori, la ceas târziu în noapte sau în miezul zilei am găsit înţelegere, alinare, mângâiere şi dragoste duhovnicească, o bună povaţă, mustrare atunci când a fost cazul dar şi o pavăză puternic ocrotitoare împotriva vrăjmaşilor. Mai pe scurt, medicamentul şi leacul” pentru bolile şi neputințele trupului şi sufletului nostru.
Un om ales al lui Dumnezeu plin de DUH SFÂNT, înzestrat cu multe Daruri, căutat de multă lume suferindă din ţară şi de pretutindeni, un PĂSTOR care s-a jertfit necondiţionat pentru semenii săi, respectând porunca lui HRISTOS, ,,să vă iubiţi unii pe alţii aşa cum Eu v-am iubit pe voi”, un doctor fără de arginţi în adevăratul sens al cuvântului.
La încununarea celor 90 de ani de viață în Hristos și pentru lume, având pe doamna preoteasă Silvia alături în încercările și bucuriile vieții, în numele marii familii duhovnicești din care facem parte, vă dorim preacucernice părinte, un sincer și călduros: „La mulți și plini de har binecuvântați ani!”, cu sănătate, alese daruri duhovnicești și din această lume, spre folos în slujba Bisericii și neamului, la an centenar aniversar al reîntregirii României Mari!
Cu aleasă recunoştinţă,
Fiii duhovniceşti ai părintelui