Sute de credincioşi din Horodniceni, dar şi din localităţile învecinate au participat duminică, 7 octombrie 2018, la Slujba de resfinţire a bisericii cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”. Slujba de sfinţire a fost săvârşită de către Presfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul - Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
În Duminica a XX-a după Rusalii, un sobor de preoţi şi diaconi în frunte cu Presfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul - Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor împreună cu Părintele Adrian Dulgheru - Protopop de Fălticeni au resfinţit Biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Horodniceni, Protopopiatul Fălticeni, judeţul Suceava.
După slujba de retârnosire soborul slujitor a oficiat Sfânta Liturghie pe o scenă special amenajată în curtea bisericii iar răspunsurile liturgice au fost date de teologii Corului Axios din Suceava.
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, PS Damaschin a spus: „Zice Cuvântul Domnului: <Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, faceţi bine celor care vă fac rău, rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc> şi noi ne întoarcem în casele noastre şi nu vorbim cu zilele, cu săptămânile cu vecinii, cu rudeniile, lasă c-am să-i fac cum mi-a făcut. Cine ascultă, cine aude? Cei vii! Cine nu aud? Cei morţi! Astăzi în Evanghelie am auzit lucru minunat, că mortul aude şi noi cei vii n-auzim, că un tânăr la poarta unei cetăţi în Nain era dus pentru a fi înmormântat, singurul copil al mamei sale şi văduvă sărmana de ea pe deasupra şi Dumnezeu I-a spus: <Tinere ţie Zic scoală-te!> şi a auzit mortul şi s-a ridicat. Era mort pe năsălie, în sicriu şi a auzit Cuvântul Domnului. Noi suntem în picioare, respirăm şi auzim cu urechile trupului şi nu de puţine ori nu-l auzim pe Dumnezeu când ne zice într-un fel sau altul: <Hai, cât vrei să mai stai în întuneric? Eu am venit să vă dau Viaţă, de ce iubiţi să staţi în moarte?>
Biserica din Horodniceni a fost ctitorită de vistiernicul Mateiaş în anii 1538-1539 şi a fost sfințită la data de 8 noiembrie 7047 (anul 1539), „în zilele lui chir Teofan, mitropolit al Sucevei”. Deoarece biserica intrase în degradare, vremurile producând multe stricăciuni s-a procedat la executarea de reparaţii fiind consolidate fundaţia, zidurile şi turla, s-a schimbat acoperişul, s-a pus pardoseală de piatră, s-au refăcut tencuielile interioară şi exterioară şi s-a făcut o catapeteasmă nouă.