Sfânta Liturghie este slujba principală și centrală a Bisericii Ortodoxe. În cursul anului bisericesc, în Biserica Ortodoxă se săvârşesc trei Sfinte Liturghii: 1. Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei; 2. Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului; 3. Liturghia Darurilor înainte sfinţite a Sfântului Grigorie cel Mare (Dialogul), Episcopul Romei. Aceste Sfinte Liturghii se săvârşesc fiecare în parte, într-o anumită vreme, delimitată tipiconal, din cursul anului bisericesc.
Liturghia Sfântului Vasile se săvârşeşte de 10 ori pe an: în primele cinci duminici din Postul Mare; în joia şi sâmbăta Sfintelor Pătimiri ale Domnului; în ajunul Crăciunului (24 decembrie) şi Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) şi în ziua Sfântului Vasile cel Mare (1 ianuarie). Liturghia Darurilor înainte sfinţite se oficiază în zilele de rând din timpul Postului Mare, afară de următoarele zile din acest post: toate sâmbetele (când se săvârşeşte Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar în Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului în Sâmbăta Mare, când săvârşim Liturghia Sfântului Vasile cel Mare); primele cinci duminici (când se săvârşeşte Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, iar în Duminica Floriilor, a Sfântului Ioan); sărbătoarea Bunei Vestiri (când se face Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur); Joia Mare (când se face Liturghia Sfântului Vasile cel Mare); luni şi marţi din prima săptămână a Postului Sfintelor Paşti şi Vinerea Mare (zile în care nu se face nici o Liturghie).
Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur se face în toate celelalte zile din timpul anului bisericesc în care nu se săvârşeşte vreuna din celelalte două Liturghii. Ea este Liturghia obişnuită în Biserica Ortodoxă, săvârşindu-se de cele mai multe ori în cursul anului bisericesc.
(Pr. Ciprian Florin Apetrei, Ziarul Lumina)