Catedrala cu hramurile „Naşterea Maicii Domnului” şi „Sfinţii Români” din Gura Humorului a găzduit, în zilele de 27 şi 28 iulie 2018, o întâlnire duhovnicească. Aceasta a fost prilejuită de Tabăra de vară a tinerelor familii din Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord. În seara zilei de 27 iulie, IPS Părinte Mitropolit Serafim şi PS Părinte Macarie, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, au oficiat slujba Vecerniei, iar sâmbătă, 28 iulie, s-a săvârşit Sfânta Liturghie.
În perioada 23-29 iulie 2018, în oraşul Gura Humorului a fost organizată Tabăra de vară a tinerelor familii din Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, ediţia a II-a. Românii ortodocşi (80 de participanţi) din ţările scandinave (Suedia, Norvegia şi Danemarca) au petrecut în Bucovina o săptămână de rugăciune şi au derulat multiple activităţi educative şi drumeţii recreative. Programul zilei de vineri, 27 iulie, a cuprins oficierea Vecerniei în Catedrala cu hramurile „Naşterea Maicii Domnului” şi „Sfinţii Români” a Parohiei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Gura Humorului. Slujba a fost săvârşită, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, de IPS Serafim, Arhiepiscopul Ortodox Român al Germaniei, Austriei şi Luxemburgului şi Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, şi de PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord. Numeroşi credincioşi din oraşul Gura Humorului s-au alăturat românilor reveniţi în ţară pentru a se bucura de frumuseţile pământului nostru strămoşesc.
„Biserica este taina comuniunii şi a mântuirii oamenilor”
IPS Părinte Mitropolit Serafim a adresat la final un cuvânt duhovnicesc în care a vorbit despre importanţa rugăciunii, venind cu exemple din Sfânta Scriptură şi de la Sfinţii Părinţi, şi despre rolul Bisericii în viaţa oamenilor. „Biserica este cea care, aici, pe pământ, ne ajută să ne mântuim, adică să ne elibereze de rău şi de păcat. Nu ne putem salva sufletele noastre în veşnicie dacă nu ţinem legătura cu Biserica. Biserica este taina comuniunii şi a mântuirii oamenilor. Ea a fost întemeiată de Hristos pentru a-I continua lucrarea de mântuire săvârşită acum 2000 de ani. Noi suntem mădulare ale trupului Bisericii. Prin faptul că ne strângem la rugăciune şi ne împărtăşim cu Sfintele Taine, trăim tot mai mult în solidaritate şi în comuniune. În străinătate, atât ierarhii, cât şi preoţii caută să dea mărturia cea mai bună a iubirii lui Hristos pentru noi. Oamenii nu se apropie de slujitorii Bisericii, dacă nu văd în ei icoana vie a Mântuitorului Hristos. Cu toţii trebuie să fim una cu Hristos. Toată taina vieţii noastre se rezumă la iubire”, a remarcat IPS Serafim. Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord a mulţumit Mitropolitului Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord pentru cuvântul duhovnicesc şi Înaltpreasfinţitului Pimen pentru că a binecuvântat organizarea activităţii misionare şi duhovniceşti în Bucovina. „Majoritatea familiilor prezente în tabără au venit pentru prima dată în Bucovina. Mulţumim în mod deosebit părintelui paroh Mircea Nuţu, care ne-a primit cu multă dragoste şi cu multă jertfă împreună cu ucenicii săi. Părintele Mircea este legat de Mitropolia Germaniei, Europei Centrale şi de Nord prin fiul său, preotul Emanuel Nuţu, care slujeşte la Viena, sub omoforul Înaltpreasfinţitului Serafim”, a spus PS Macarie.
Părintele paroh Mircea Nuţu a remarcat că Maica Domnului a rânduit frumoasa întâlnire în rugăciune a tinerelor familii din Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord. Făcând referire la românii plecaţi în străinătate, părintele paroh a mai adăugat că „Dumnezeu i-a ales pentru a mărturisi şi păstra Ortodoxia, dar şi pentru a fi pildă oamenilor de diferite naţionalităţi din Occident”. Prin grija părintelui paroh Mircea Nuţu, la final a fost oferită o agapă frăţească în Aşezământul social-filantropic „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”.
„Crucea Nordului” pentru părintele Mircea Nuţu
În dimineaţa zilei de sâmbătă, 28 iulie, IPS Serafim şi PS Macarie au fost întâmpinaţi în faţa catedralei din Gura Humorului de către soborul slujitorilor şi de către credincioşii îmbrăcaţi în costume naţionale. Cei doi ierarhi au oficiat apoi Sfânta Liturghie, în prezenţa familiilor de români prezenţi în tabăra din Gura Humorului şi nu numai. PS Macarie a adresat apoi un cuvânt în mod special tinerilor în care i-a îndemnat să fie păstrători ai dreptei credinţe şi să-L aibă ca model pe Mântuitorul Hristos.
La momentul împărtăşirii, aceştia au primit din mâinile celor doi arhierei Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. IPS Serafim a apreciat iniţiativa Părintelui Episcop Macarie de a organiza o tabără în Bucovina pentru familiile din eparhia pe care o păstoreşte. În acelaşi timp, în sem de preţuire a oferit părintelui paroh Mircea Nuţu distincţia „Crucea Nordului” din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord. De asemenea, părintele paroh a oferit ierarhilor câte o icoană pe care este reprezentat chipul Maicii Domnului şi câteva albume ce au ca subiect obiectivele turistice din Bucovina. A urmat slujba Parastasului pentru cei adormiţi, precum şi Trisaghionul pentru preotul Vasile Nuţu, al cărui mormânt se află lângă catedrala din Gura Humorului. Oaspeţii au participat apoi la o agapă frăţească în casa socială a parohiei.
(Constantin Ciofu, Ziarul Lumina)