ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a oficiat luni, 21 noiembrie, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, slujba de resfinţire a Bisericii de lemn „Sfântul Gheorghe” din incinta Mănăstirii Buciumeni din Fălticeni. După lucrările de construcţie a bisericii noi, realizată între anii 2002 – 2005, şi construcţia în perioada 2008-2011, în incinta mănăstirii, a unui cămin de bătrâni, reabilitarea şi restaurarea bisericii de lemn este a treia cea mai importantă lucrare realizată cu binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop Pimen şi sub îndrumarea Prea Cuvioasei maici, Maria Mălăiescu, stareţa mănăstirii, ajutată de obştea de măicuţe.
La slujba de sfinţire au participat numeroşi credincioşi, viceprimarul Constantin Bulaicon, consilieri locali, oameni care au contribuit cu bani, cu materiale sau cu muncă la restaurarea lăcaşului de cult.
Biserica de lemn „Sfântul Gheorghe” a fost construită în secolul al XVIII-lea din bârne de lemn, pe fundaţie de beton, cu o turlă de formă pătrată, deasupra pridvorului. După o lungă aşteptare şi numeroase demersuri, în noiembrie 2015 au început lucrările de reparaţii la Biserica de lemn din cadrul Mănăstirii Buciumeni. Au fost executate lucrări de reabilitare la şarpantă, fiind înlocuită draniţa învelitorii, şi la pereţii exteriori dintre naos şi pronaos, lucrări care nu au modificat structura construcţiei, păstrând autenticitatea monumentului. Lambriul de lemn care a placat monumentul la exterior a fost îndepărtat, redând privitorului plăcerea de a admira stilul românesc al bisericilor de lemn, cu îmbinări deosebite şi un frumos brâu moldovenesc. Şi la interior au fost executate lucrări de reabilitare la structura din lemn, fiind înlocuite elementele degradate. Şi o parte din masa din Sfântul altar a fost restaurată, fiind păstrat piciorul de lemn.
Solidaritate faţă de cei căzuţi în nevoi
Pentru că în incinta Mănăstirii Buciumeni există şi un cămin de bătrâni cu o capacitate de peste 50 de locuri, în cuvântul său, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a scos în evidenţă importanţa filantropiei sociale, care nu trebuie despărţită de Liturghia bisericii, întrucât rugăciunea este izvor de iubire jertfelnică. Filantropia socială a Bisericii se inspiră din viaţa parohială şi viaţa monahală, scopul principal al filantropiei fiind solidaritatea faţă de cei căzuţi în nevoi şi recunoştinţa acestora faţă de binefăcătorii lor, consolidându-se astfel comuniunea frăţească între cei care jertfesc şi cei care primesc.
După ungerea cu Sfântul și Marele Mir a Sfintei Mese și a pereților bisericii, ÎPS Pimen s-a rugat la Dumnezeu să aibă „ochii îndreptaţi spre această biserică ziua şi noaptea şi urechi spre luare aminte a rugăciunilor celor ce cu frică şi cu bună cucernicie vor intra în ea şi vor chema întru tot cinstitul şi prea sfântul Tău nume. Oricâte vor cere de la Tine tu să le auzi în cer, să faci milă şi să le fii lor milostiv. Păzeşte această biserică până la sfârşitul veacurilor neclintită”, a spus înaltul ierarh.
ÎPS Pimen a mai precizat că: „restaurarea acestei biserici monument istoric, această jertfă a oamenilor, să fie bine primită în împărăţia lui Dumnezeu şi numele lor să fie înscrise în cartea vieţii veşnice întru bucuria mântuirii, Amin”
În cadrul Sfintei Liturghii, ÎPS Pimen a oficiat şi o pomenire a ctitorilor şi a tuturor celor trecuţi la Domnul. Biserica a rămas deschisă pentru închinare şi trecere prin Sf. Altar pe parcursul întregii zile.
Stareţa mănăstirii Buciumeni, stavrofora Maria Mălăiescu, a precizat că se bucură de prezenţa ÎPS Pimen, a numeroşilor preoţi din sobor care au dorit să participe la sfinţirea acestei biserici vechi, de aproape 300 de ani, de prezenţa unui număr important al ctitorilor care au participat la restaurarea aşezământului şi a altor credincioşi din urbea de pe Şomuz care sunt alături de obştea Mănăstirii “Sf. Gheorghe” Buciumeni atât la lucrările de construcţie, de întreţinere, cât şi la acoperirea nevoilor aşezământului social.
Măicuţa Maria Mălăiescu a spus că tot ceea ce s-a realizat la Buciumeni a fost făcut cu sprijinul şi binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi al câtorva ctitori care doresc să rămână anonimi.