Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 iun 2016 - Anul XXI, nr. 128 (6241)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9728 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,476 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sfântul zilei

Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava

Negustor din Trapezunt, oraş de pe malul Mării Negre (orașul Trabzon, Turcia de azi), Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava a suferit moarte martirică în Cetatea Albă în anul 1330. Nu s-a lepădat de Iisus Hristos Mântuitorul și l-a înfruntat pe conducătorul păgân al cetății care îl silea să îmbrățișeze credința deșartă musulmană.

A fost bătut şi supus la umilinţe, dar nu L-a părăsit pe Milostivul Dumnezeu. Condamnat la moarte de hainul conducător păgân, Sfântul Ioan a fost legat de coada unui cal nărăvaş şi purtat pe uliţele Cetăţii Albe. Trupul lui a fost zdrobit de pământ şi pietre, iar apoi capul i-a fost tăiat de un necredincios plin de ură. Creştinii au fost împiedicaţi să îngroape trupul, dar noaptea, îngerii au venit şi au tămâiat trupul sfântului. Un păgân a fost pedepsit de Dumnezeu şi a rămas cu mâinile încleştate pe arc, fiindcă a vrut să omoare pe trimişii Dumnezeului Preaînalt, care a descoperit tuturor sfinţenia negustorului Ioan şi neputinţa păgânilor.

Sfintele lui Moaște au fost aduse în anul 1402 de la Cetatea Albă la Suceava de Voievodul Alexandru cel Bun (1400-1432) și așezate în Biserica Mirăuți, ctitoria lui Petru Mușat (1375-1391). Mai târziu, au fost așezate în actuala Biserica „Sfântul Gheorghe” din incinta Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, ctitoria fiilor lui Ștefan cel Mare și Sfânt, Ștefăniță Vodă și Bogdan al III-lea cel Orb.

Sfântul Ioan este ocrotitorul oraşului Suceava. Toţi care se închină cu multă credinţă şi nădejde la racla Sfântului, dobândesc de la Bunul Dumnezeu pace, linişte, sănătate, putere şi ajutor. Este numit „cel Nou” pentru că până la el au mai trăit sfinți cu acest nume: Sfântul Ioan Botezătorul, Sfântul Ioan Evanghelistul, Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Ioan Damaschinul.

Biserica noastră îl sărbătorește pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava în fiecare an, la data de 2 Iunie.

(pr. prof. Justinian – Remus A. Cojocar)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava.
 Vizualizări articol: 5063 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 10 voturi
Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava5.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei