Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului s-a născut în anul 1692 în „Ţara Rusească”. S-a călugărit de tânăr şi a vieţuit mai întâi în Rusia, apoi a venit în Moldova şi Ţara Românească. S-a stabilit la Schitul Dălhăuţi, lângă Focşani, iar apoi a construit un nou schit la Poiana Mărului, pe atunci în ţinutul Buzăului, acum în judeţul Vrancea. La ridicarea ctitoriei sale a contribuit material şi Domnul Constantin Mavrocordat.
Sfântul Cuvios Vasile ajunge foarte cunoscut, fiind îndrumător duhovnicesc pentru mulţi tineri evlavioşi care i-au devenit ucenici. A fost contemporan cu Sfântul Paisie Velicicovschi, stareţul Mănăstirii Neamţ.
Schitul de la Poiana Mărului a ajuns un veritabil centru de cultură ortodoxă. Aici a existat o adevărată şcoală de copişti. Manuscrisele erau copiate în cea mai mare parte în slavonă, deoarece cei mai mulţi călugări erau ruşi, dar şi în limba română. Opera Cuviosului Vasile, scrisă toată în slavonă, a fost tradusă imediat în româneşte. El pune accent deosebit pe rugăciunea inimii, îndreptarea greşelilor, paza simţurilor şi cercetarea Sfintelor Scripturi.
Bun cunoscător al Sfintei Scripturi şi al Sfinţilor Părinţi, dădea îndrumări pentru călugări cum să postească, cum să se păzească pentru a nu aluneca pe drumuri greşite în viaţa duhovnicească. Iată ce spunea referitor la post: “Postul şi înfrânarea sunt începutul şi povăţuirea a toată calea vieţii călugăreşti, în timp ce postul nechibzuit şi ţinut peste măsură, nu pentru înfrânare, ci pentru virtute, este rodul mândriei”.
Sfântul Cuvios Vasile a trecut la cele veşnice la data de 25 Aprilie 1767, Sfintele lui Moaşte odihnindu-se la Schitul de la Poiana Mărului.
Biserica noastră îl sărbătoreşte în fiecare an la 25 Aprilie, data naşterii sale pentru Împărăţia Cerurilor.
Pr. prof. Justinian – Remus A. Cojocar