Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 apr 2016 - Anul XXI, nr. 86 (6199)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Calendarul zilei

Sfântul Mucenic Sava de la Buzău

Dacia era ocupată de barbarii goţi în secolul al IV-lea. Sub regele got Athanarich au pătimit mulţi goţi creştini, dar şi strămoşi de-ai noştri, creştini daco-romani. În izvoarele vremii, ţinutul Daciei era cunoscut ca Gothia.

Sfântul Sava, grec de neam, a pătimit în anul 372. Drept în credinţă, cucernic, blând, apărător al adevărului şi cumpătat la vorbă, stăruitor în rugăciune şi râvnitor la postire, Sfântul Sava s-a împotrivit jertfirii la idoli, îndemnând cu putere şi pe ceilalţi creştini să rămână curaţi. 

Sărbătoarea Paştelui anului 372 a însemnat pentru Sfântul Sava întâlnirea cu Iisus Hristos Mântuitorul Cel mort şi înviat. Prins de păgânii goţi, a fost bătut, schingiuit şi ocărât, iar apoi a fost aruncat în râul Buzău (Museos). Legându-i-se un lemn de gât, Sfântul Sava a fost aruncat în apa râului şi a murit.

Martiriul său a fost relatat de un izvor istoric contemporan: Scrisoarea Bisericii lui Dumnezeu din Gothia către Biserica lui Dumnezeu din Capadocia şi către comunităţile locale ale Bisericii Universale. De fapt, scrisoarea e actul său martiric, alcătuit cu prilejul mutării Sfintelor sale Moaşte în Capadocia, prin anii 373-374. Sfântul Vasile cel Mare a cerut lui Iunus Soranus, guvernatorul Scythiei Minor (Dobrogea de azi), să-i trimită moaşte de sfinţi. El a auzit de persecuţiile păgânilor goţi din această regiune şi a fost înştiinţat că mulţi daco-romani, goţi şi chiar capadocieni au suferit moarte pentru simplul fapt că erau creştini. Astfel au ajuns Moaştele Sfântului Mucenic Sava în Capadocia, cetatea din Asia Mică (Turcia de azi) unde păstorea marele ierarh Vasile.

Sfântul Mucenic Sava de la Buzău este sărbătorit de Biserica noastră, în fiecare an, la data de 12 Aprilie.

(pr. prof. Justinian – Remus A. Cojocar)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfântul Mucenic Sava de la Buzău.
 Vizualizări articol: 1540 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sfântul Mucenic Sava de la Buzău5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Roşii umplute Există sute, dacă nu chiar mii de reţete după care pot fi pregătite roşii umplute. Indiferent de cea aleasă, preparatul este uşor de făcut, rapid, arată bine şi este gustos.Avem nevoie de:6 roşii medii, bine coapte, 6 linguri rase de... Citeşte