Sute de oameni au participat marţi, 8 decembrie, de la ora 18:00, la primul concert de colinde şi cântări bizantine care s-a ţinut în Catedrala „Naşterea Domnului” din Suceava. Evenimentul, organizat de Grupul psaltic „Sf. Ioan cel Nou” al Asociației Psaltichia, i-a avut ca invitaţi speciali pe membrii grupului psaltic Tronos al Patriarhiei Române, condus de protopsalt Arhidiacon Mihail Bucă. În deschiderea concertului a cântat Grupul psaltic „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, sub conducerea părintelui Constantin Dan Magdalena, profesor de muzică bisericească la Seminarul Teologic din Suceava. Membrii grupului sucevean au interpretat mai multe colinde, printre care „Din sămânţa lui David”, „Trei crai de la răsărit”, „Noi umblăm şi colindăm”, „Slobozâ-ne gazdă-n casă” (colind popular).
Invitat special Grupul psaltic Tronos
Grupul psaltic Tronos a interpretat, în prima parte a concertului, câteva colinde, precum „Din cer senin”, „Colindăm colind”, „Primineşte-ţi gazdă casa”. A urmat o scurtă prezentare a grupului venit de la Bucureşti, după care concertul a continuat cu interpretarea unor cântece divine, precum „Am plecat să colindăm”, „Colindul celor din închisori”, pe versurile lui Radu Ryr, „Ia, sculaţi boierii mari”. La final, s-au reunit cele două coruri şi au cântat „O, ce veste minunată”, la care a fost îndemnat şi publicul să cânte. Seara s-a încheiat cu „Dimineaţa lui Crăciun”.
Grupul psaltic Tronos a fost înfiinţat în anul 1997, la iniţiativa părintelui Arhidiacon Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei Patriarhale din Bucureşti, şi este format, în special, din tineri teologi și slujitori ai sfântului altar pasionaţi de muzica psaltică de tradiţie bizantină. Numele de „Tronos” a fost dat grupului de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în anul 2007. Astfel, Corul Tronos s-a format la strana Catedralei Patriarhale, în jurul părintelui protopsalt Mihail Bucă. Sfintele slujbe, participările la diverse evenimente bisericeşti, concertele, repetiţiile numeroase, imprimările audio au fost prilejuri pentru membrii grupului să descopere şi să aprofundeze tot mai mult cântarea psaltică – muzica de tradiţie a Bisericii Ortodoxe. Toate aceste eforturi au condus deja la o emulaţie în rândul altor tineri şi grupuri de muzică psaltică din ţară. De aceea, se poate spune că, prin activitatea sa diversă, Grupul psaltic Tronos a avut o contribuţie însemnată la păstrarea tradiţiei muzicale bisericeşti româneşti. Pentru membrii corului Tronos, atenţia pentru acurateţea interpretării partiturilor este dublată de dragostea şi respectul pe care cu toţii le au faţă de mesajul textului liturgic, arătând astfel că melodia slujeşte cuvântului în rugăciune. Mai ales în ultimii opt ani, Grupul de psalţi al Catedralei Patriarhale a susţinut numeroase concerte de muzică bizantină în ţară şi în străinătate (peste 60 la număr) şi a imprimat mai multe CD-uri, ajungând astfel cunoscut atât în ţară, cât şi în afara ei. Grupul psaltic Tronos a primit „Ordinul Sanctus Stephanus Magnus” din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în anul 2013, luna decembrie, pentru întreaga activitate desfășurată de-a lungul timpului.
La eveniment a fost prezent şi ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.
Public cu bune şi cu rele
Publicul, de toate vârstele, de la copii de-o şchioapă, la bătrâni, cu toţii au fost fermecaţi de vocile deosebite ale coriştilor, dar mai mult decât atât de frumuseţea colindelor româneşti şi a cântecelor bizantine. Unii dintre participanţii la concert au venit cu inima deschisă, au venit să primească „picătura de duhovnicie” ce izvorăşte din frumoasele melodii divine, numite colinde. Cu sufletele luminate, prin puterea postului şi rugăciunii, am văzut oameni lăcrimând atunci când coriştii au început să colinde. După fiecare colindă interpretată, publicul a aplaudat frenetic. A fost răsplata sucevenilor pentru bucuria de a asista la un concert live, gratuit, cu oameni care au voci ca de îngeri.
Au fost şi alţi oameni în public care, însă, au ţinut morţiş să se facă văzuţi şi auziţi prin intermediul telefoanelor mobile. Unii filmau şi fotografiau fără să se concentreze la esenţa evenimentului, deranjându-i pe cei din jurul lor, alţii şi-au lăsat telefoanele să sune în neştire, ca şi cum s-ar fi aflat pe bulevard, nu într-o biserică. Aceste lucruri trebuie corectate, pentru că, altfel, riscăm ca artiştii să nu îşi dorească să concerteze la Suceava, din cauza unei părţi a publicului care deranjează, iar oamenii de bună-credinţă, care şi-ar dori să vină la astfel de evenimente culturale de înaltă ţinută, nu vor alege să mai fie prezenţi, din cauza unor semeni de-ai lor care-i calcă în picioare, vorbesc la telefon în timpul concertului, nu îşi închid soneriile la telefoane etc.