Martirul este creștinul care își sacrifică viața pentru dreapta credință, pentru Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Sinonim pentru martir este cuvântul mucenic.
Cei mai mulți martiri din antica provincie Scythia Minor (Dobrogea de azi) au pătimit în timpul aprigilor împărați persecutori Dioclețian și Galeriu (sfârșitul sec. al III-lea și începutul sec. al IV-lea).
Numele acestor martiri le cunoaștem din „actele martirice” ale timpului și din inscripțiile găsite în criptele basilicilor unde aceștia au fost înmormântați.
Printre martiri s-au numărat slujitori ai Bisericii, soldați din armata romană, credincioși de toate vârstele și profesiile, funcționari, negustori, țărani, bărbați și femei. Ei au devenit sfinți ai Bisericii, scriși cu sânge în calendar.
Capitala provinciei Scythia Minor - Tomis a dat cei mai mulți martiri: episcopii Tit și Efrem (martirizat la data de 7 Aprilie 300), Macrobiu, Narcis, Marcelin și Gordian care au fost arși de vii, Heli, Lucian, Zotic, Valerian care au fost uciși cu sabia și decapitați. Potrivit Sinaxarului Bisericii Constantinopolitane, numărul mucenicilor din capitala Tomis ar depăși cifra de 60.
O inscripție de pe o placă funerară din Axiopolis (astăzi Hinog, lângă Cernavodă - Constanța) amintește de martirii Chiril, Chindeas și Tasius, care au pătimit în anul 303. Sfântul Chiril are cinci zile de prăznuire în această regiune. Moaștele soldatului martir Tasius se păstrează la Ancona, în Italia.
La Halmyris (Dunavăț), pe brațul Sfântul Gheorghe al Dunării au primit cununa mucenicească prin anii 298-303 preotul Epictet și tânărul Astion. Originari din Asia Mică (Turcia de azi), ei au fost decapitați. Sunt sărbătoriți de Biserica noastră la data de 8 Iulie.
La Noviodunum (Isaccea de azi) au pătimit Flavian, Filip, iar la Durostorum a fost ars pe rug curajosul Emilian, care a distrus idolii dintr-un templu păgân.
În anul 1971 au fost descoperite la Niculițel (jud. Tulcea) moaștele a șase sfinți. Doar pe patru îi cunoaștem după nume datorită unei valoroase inscripții de pe peretele criptei mortuare: Zotikos, Attalos, Filipos și Kamasis.
Numărul mare de martiri din provincia Scythia Minor (Dobrogea) demonstrează faptul că aici creștinismul este foarte vechi, cu o Biserică puternică din moment ce într-un timp atât de scurt au pătimit atât de mulți creștini. (pr. prof. Justinian – Remus A. Cojocar)