· "Prietenul are un statut deosebit în accepţiunea creştină. Prietenul este acela care poate veni oricând în casa ta. Prietenul este acela care poate mânca oricând la masa ta. Prietenului i se permit toate. De ce? Pentru că prietenia exprimă relaţia strânsă dintre două sau mai multe persoane, iar Dumnezeu ne iubeşte pe noi dacă şi noi suntem cu El şi adunaţi prin El. Prietenia este, în accepţiunea creştină, privită ca început şi ca stare - în acelaşi timp - a iubirii. Oamenii mai întâi se împrietenesc, după aceea se iubesc." (Părintele Nicolae Tănase)
· "Dragostea este un sentiment uimitor, însă ea nu este numai un sentiment, ea e o stare a întregii fiinţe. Dragostea începe în clipa când văd în fața mea un om şi străvăd adâncurile lui, când văd deodată esenţa lui. Bineînţeles, când spun: „eu văd", asta nu înseamnă: „pătrund cu mintea" sau „văd cu ochii", ci „pătrund cu toată fiinţa mea". Taina iubirii faţă de om începe în clipa când ne uităm la el fără dorinţa de a-l poseda, fără dorinţa de a stăpâni asupra lui, fără dorinţa de a ne folosi în vreun fel de darurile lui sau de personalitatea lui, ci doar privim şi ne minunăm de frumuseţea care ni s-a descoperit." (Mitropolitul Antonie de Suroj, 1914 - 2003)
· "Ne dorim libertate. De ce? Ca să putem fi robii propriilor patimi."
(Maica Gavrilia Papaiannis, 1897 – 1992)
· "Punctul cel mai slab al unui om este vorba deșartă."
(Maica Gavrilia Papaiannis, 1897 - 1992)
· Cel ce a aflat dragostea Îl mănâncă pe Hristos; Îl mănâncă pe Hristos în fiecare zi şi ceas şi se face prin aceasta nemuritor."
(Sfantul Isaac Sirul, 640 - 700)
· "Spiritualitatea ortodoxă este cunoașterea pe care o dobândești mai degrabă prin suferință decât să o afli prin cărți."
(Maica Gavrilia Papaiannis, 1897 - 1992)
· "Prin credință poți să întorci totul în favoarea ta. Răul vine numai din interior. Răul exterior nu poate să te afecteze decât dacă are corespondent din interior."
(Părintele Iustin Miron)
(Sursa: http://citateortodoxe.ro/)