Corul de fete „Ciprian Porumbescu” al Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”, coordonat de preotul prof. Lucian Tablan Popescu, a obţinut medalia de aur - Premiul I, la cel mai important concurs coral internaţional, Concursul Coral Internaţional „Franz Schubert”, desfăşurat în perioada 4-9 iunie, la Viena.
Având sloganul „Sing'n'Joy”, concursul este deschis mai multor tipuri de coruri: de copii, de femei, de voci egale şi mixte. Alături de suceveni, pe scena vieneză au urcat coruri renumite din ţări din toată lumea: Italia, Norvegia, Filipine, Rusia, Serbia, Slovenia, Suedia, Finlanda, Austria, China etc. Concursul Internaţional „Franz Schubert” se desfășoară din doi în doi ani.
La ediţia trecută, România a fost reprezentată de Corul „Symbol” din Bucureşti, dirijor profesor Jean Lupu, fondatorul corului, care a obţinut medalia de argint.
Corul sucevean, format din 39 de eleve ale Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”, din clasele VII-XII, a făcut o figură foarte frumoasă la Viena, unde a participat la categoria cor de fete, cu vârsta sub 19 ani, reprezentând România la cel mai înalt nivel. Tinerele sucevence au interpretat în concurs mai multe piese din repertoriul românesc, printre care „Floare albastră”, de Vasile Spătărelu, „Brâul amestecat”, de Pretorian Vlaiculescu, „Mugur, mugur, mugurel”, de Grigore Macovei. Corul „Ciprian Porumbescu” al Colegiului „Ştefan cel Mare” a luat fiinţă în urmă cu patru ani, la iniţiativa preotului Tablan şi a profesorului Dan Popescu, directorul colegiului.
Sucevencele au undă verde pentru Olimpiada Corală Mondială
Preotul prof. Lucian Tablan Popescu ne-a spus că s-a muncit mult pentru acest rezultat, medalia de aur la categoria cor de fete, cu vârsta sub 19 ani, le permite sucevenilor să participe, în următorii ani, la Olimpiada Corală Mondială, unde se reunesc aproape 500 de coruri, din toată lumea.
„Concursul Coral Internaţional <Franz Schubert> a fost o experienţă deosebită pentru noi. Am concurat cu uşile închise. Doar juriul a avut acces în sala unde am evoluat pentru o medalie. La final, ne-am aflat printre cele şapte coruri care s-au bătut pentru marele premiu, câştigat de un cor din Rusia, şi am avut privilegiul să evoluăm, după concurs, şi în faţa unui public numeros, cunoscător de muzică, care ne-a aplaudat şi apreciat evoluţia”, ne-a spus Lucian Tablan.
Fetele “de aur” nu şi-au dezamăgit susţinătorii
De problemele organizatorice ale desfăşurării concursului s-a ocupat Organizaţia Interkultur. Pentru a ajunge la Viena, elevele din Suceava au fost sprijinite de părinţi, de autorităţilor locale, de sponsori şi asociaţii cuturale. Un sprijin important în acest sens a venit din partea Asociaţiei Culturale „Creştinii Bucovinei”, reprezentată de Dinu Ilie Chauciuc şi Dorina Blănaru, oameni care au înţeles că este o onoare pentru Suceava să-şi trimită mesagerii muzicii la Viena, la o manifestare care presupune complexitate artistică, creativitate, profesionalism.
Deplasarea tinerelor sucevence la acest concurs nu putea avea loc fără sprijinul venit din partea Primăriei şi al Consiliului Local al municipiului Suceava, al primarului Ion Lungu, al Carrefour Suceava, al SC Facos Suceava, SC Bermas Suceava, SC Biotest SRL Suceava, SC Auto Adria SRL, SC Salamander SRL Suceava, Fundaţia Umanitară Adam-Mădălin, SC Atcom SCM Suceava, SC Moda Lux SCM Suceava, Solidaritatea SCM, SC Trestia SRL Broşteni, SC Geleriu SRL Broşteni, SC Ilax SRL Broşteni, SC Păuşeriu-Medicină Veterinară Broşteni, SC Mar-Iuli SRL Broşteni.
Preotul Tablan şi fetele „de aur” mulţumesc tuturor factorilor de decizie care au contribuit la acest demers cultural, profesorilor de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, directorului colegiului, profesorul Dan Popescu, prof. Sofia Grigoreanu şi pr. prof. Gheorghe Brădăţanu, care au însoţit corul la Viena şi le-au susţinut din tot sufletul pe eleve, la fel şi preotului Vasile Popescu, părinţilor, tuturor persoanelor care au făcut posibil ca visul Corului de fete „Ciprian Porumbescu” de a ajunge la prestigiosul concurs de muzică din Viena să fie posibil. Drept răsplată, sucevencele s-au întors cu medalia de aur pentru România, pentru Suceava, pentru Bucovina, ceea ce nu este puţin lucru.