Sfinţii pomeniţi astăzi de Biserica Ortodoxă.
Sfântul Talaleu a trăit în timpul împăratului Numerian (283-284) şi a fost doctor, tratând bolnavii fără să primească vreo recompensă. Pentru că a refuzat să aducă jertfă idolilor, creştinul Talaleu a fost chinuit cumplit şi apoi ucis. Moaştele Sfântului Talaleu se găsesc în Biserica „Sfântul Agatonic“ din Constantinopol, unde au făcut numeroase minuni. Sfântul Talaleu este invocat în rugăciunile de la Sfântul Maslu şi de la sfinţirea apei.
Tot în această zi, Biserica face pomenirea ostaşilor care au crezut prin Sfântul Talaleu; a Sfântului Mucenic Ascla; a Sfinţilor Cuvioşi: Nichita, Ioan şi Iosif, ctitorii Mănăstirii Hios; a Sfântului Cuvios Talasie şi a Sfântului Cuvios Marcu Pustnicul.
Mâine, Biserica face pomenirea † (roşie) Sfinţilor Împăraţi, întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena (dezlegare la peşte).
În ziua de 20 mai, istoria consemnează:
Paul Ricoeur, unul dintre cei mai importanţi filosofi francezi contemporani
Paul Ricoeur (n. 27 februarie 1913 Valence - d. 20 mai 2005 Châtenay-Malabry) a fost unul dintre cei mai importanţi filosofi francezi contemporani. A fost profesor la mai multe universităţi din Franţa (Strasbourg, Sorbona, Nanterre) şi din America de Nord (Montreal, Yale, Chicago).
Situat în descendenţa fenomenologiei lui Edmund Husserl şi a filosofiei lui Karl Jaspers, Paul Ricoeur s-a dedicat unei filosofii de tip academic, poziţionându-se departe de modele ce au populat periodic peisajul gândirii franceze. Studiile sale abordează, din perspectiva hermeneuticii, deopotrivă limbajul, literatura, religia şi fenomenele sociale.
Este, poate, gânditorul francez cel mai bine plasat pentru a realiza o confruntare mutual profitabilă şi ţintind la o sinteză superioară între gândirea continentală franceză şi germană, de o parte, şi filosofia analitică anglo-americană, de cealaltă parte.
Există în opera sa şi legături cu metoda psihanalitică a lui Sigmund Freud. Metoda psihanalitică este, pentru Ricoeur o metodă de interpretare şi prin intermediul ei putem ajunge la descifrarea subiectului. Concepţia asupra rolului psihanalizei ca metodă de interpretare în demersul interpretativ al subiectului o găsim în special în lucrarea intitulată „Despre interpretare - Eseu asupra lui Freud“.
Unicitatea operei filosofice a lui Paul Ricoeur constă în multitudinea de concepţii asupra interpretării pe care le pune în discuţie, le interpretează şi critică, păstrând din fiecare câte ceva, interpretat însă într-un mod propriu. (pr. Paul Lehaci)
▲20 mai 325: a început primul conciliu de la Niceea (astăzi Iznik, în Turcia), în provincia Bitinia, din Asia Mică, fiind deschis oficial chiar de către împăratul Constantin. Sinodul a adoptat 20 de hotărâri, inclusiv Crezul de la Niceea, Canonul Sfintei Scripturi (Biblia) şi a stabilit data sărbătorii Paştilor.