În Săptămâna Mare retrăim în chip spiritual drumul pe care Mântuitorul L-a parcurs spre Patimile şi Învierea Sa. Joia Mare, prin evenimentele relatate de Sfintele Evanghelii citite la slujbele speciale din această zi, ocupă un loc deosebit în viaţa duhovnicească a fiecărui credincios.
În Joia Mare comemorăm Cina cea de Taină la care a participat Mântuitorul cu ucenicii Săi, spălarea picioarelor, rugăciunea Mântuitorului şi prinderea Lui în Grădina Ghetsimani, precum şi judecarea Lui în faţa Sinedriului cu mărturii mincinoase. Aceste evenimente sunt cuprinse şi relatate prima dată în Evanghelia de la Luca, citită la Denia Joii celei Mari, slujbă oficiată miercuri seara. La Cina cea de Taină, Mântuitorul a instituit Sfânta Liturghie. Cina cea de Taină a fost o cină prepascală, organizată după tiparul iudaic şi în acelaşi timp a fost una specială, pentru că Mântuitorul a dorit să stea la masă cu ucenicii Săi înainte de Patima Sa. Acolo a instituit Euharistia şi l-a deconspirat pe trădător, pe Iuda. Acesta a plecat de la Cină, fiind primul care s-a lipsit de slujba comuniunii pe care a întemeiat-o Hristos.
„Luaţi, mâncaţi… Beţi dintru acesta toţi…"
La Cina cea de Taină, Mântuitorul a săvârşit câteva acte pe care noi le avem păstrate la Sfânta Liturghie până astăzi: a luat pâinea, a luat paharul, a mulţumit lui Dumnezeu Tatăl, le-a binecuvântat şi le-a dat ucenicilor, zicând: "Luaţi, mâncaţi… Beţi dintru acesta toţi…" Mai întâi, Hristos a ales şi a predestinat materia de jertfă, pâinea şi vinul. Mulţumirea adusă Tatălui este păstrată în marea rugăciune euharistică din cadrul Sfântei Liturghii. Binecuvântarea pâinii şi a vinului reprezintă epicleza euharistică, iar frângerea şi împărţirea pâinii şi a paharului sunt cuprinse în Sfânta Împărtăşanie.
Până astăzi, în unele locuri din ţară, în special la mănăstiri, se păstrează o rânduială a spălării picioarelor. Mântuitorul a făcut acest act ca un semn de supremă şi pilduitoare smerenie.
„Părinte, de voieşti, treacă de la Mine paharul acesta. Dar nu după voia Mea, ci voia Ta să se facă"
Evenimentele comemorate şi actualizate în Joia Mare sunt cuprinse în Evanghelia de la Luca, citită la Denia de miercuri seara, şi cea de la Matei, citită la Sfânta Liturghie. Relatările sunt continuate în cele 12 Evanghelii de la Denia Sfintelor Pătimiri de Joi seara. Este foarte important să medităm asupra textului de la Sf. Evanghelist Luca, de la Denia din Joia Mare, în care Mântuitorul se prezintă ucenicilor şi nouă ca Slujitorul tuturor şi Răscumpărătorul omenirii căzute. În Evanghelia de la Sfânta Liturghie ne este descoperit caracterul eshatologic al Mesei Euharistice, instituite în Joia Mare, şi al lucrării Sfinţilor Apostoli. "Şi Eu vă rânduiesc vouă Împărăţie, precum Mi-a rânduit Mie Tatăl, ca să mâncaţi şi să beţi la masa Mea în Împărăţia Mea şi să şedeţi pe scaune judecând cele 12 seminţii ale lui Israel", le-a spus Mântuitorul ucenicilor Săi.
Rugăciunea Mântuitorului din Grădina Ghetsimani este de o frumuseţe extraordinară, în care vedem lupta dintre firea umană şi cea dumnezeiască a lui Hristos, exprimată prin cuvintele relatate de Sf. Luca: "Părinte, de voieşti, treacă de la Mine paharul acesta. Dar nu după voia Mea, ci voia Ta să se facă".
Toate cântările de la Denia Joii celei Mari ne actualizează ceea ce Evangheliile ne prezintă. Troparele de la Denie precum "Când slăviţii ucenici la spălarea cinei s-au luminat..." sau stihiri precum "Adună-se soborul iudeilor ca să dea lui Pilat pe Ziditorul şi Făcătorul tuturor...", sau "Astăzi îşi ascunde Iuda faţa cea iubitoare de săraci şi îşi descoperă chipul lăcomiei..." ne determină să participăm duhovniceşte la toate actele premergătoare Pătimirii Mântuitorului Hristos. Întreaga slujbă conţine imne sfinte închinate fiecărui moment relatat de Sfintele Evanghelii şi ne îndeamnă să participăm trup şi suflet la ceea ce s-a săvârşit atunci. "Nimeni să nu fie necunoscător de cina Stăpânului, o, credincioşilor! Nimeni să nu vină acum la masă cu vicleşug, ca Iuda!", ne îndeamnă o stihiră de la Denia Joii celei Mari.
Canonul euharistic al Liturghiei Sf. Vasile cel Mare
Liturghia oficiată în Joia Mare este cea a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia. Această Liturghie a fost cea mai des folosită în cult. A concurat cu ea Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur şi a dominat-o, datorită lungimii celei dintâi. Canonul euharistic al Liturghiei Sf. Vasile cel Mare este mult mai amplu şi de aceea se oficiază de 10 ori pe an, în special în Postul Mare.
În cadrul acestei Liturghii se sfinţesc Sfintele Taine, adică Sfânta Euharistie, pentru împărtăşirea grabnică din tot timpul anului. Se scoate un Agneţ corespunzător nevoilor pastorale din timpul anului. Acesta se aşază pe Sfântul Disc, lângă Agneţul scos pentru Liturghia din Joia Mare, se sfinţesc împreună, iar înainte de Împărtăşanie, Sfântul Trup pregătit pentru tot timpul anului se îmbibă în Sfântul Sânge. Se păstrează, cu coaja în jos, pe un disc anume, până în Marţea Paştilor, când printr-o lucrare specială se taie şi se usucă la o sursă lentă de căldură, pe colţul Sfântului Antimis. În timpul Utreniei se usucă şi vor fi păstrate în Sfântul Chivot, în vase speciale, pentru Împărtăşania din timpul anului.
(Cuvânt de tâlcuire al ÎPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului)