Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 mar 2014 - Anul XIX, nr. 66 (5575)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Mănăstirea Dragomirna, între câştigătorii concursului „Premiul european pentru patrimoniul cultural/Premiile Europa Nostra”

Comisia Europeană şi Europa Nostra au anunţat joi câştigătorii Premiului Uniunii Europene 2014 pentru patrimoniul cultural / Premiilor Europa Nostra. Cele 27 de proiecte laureate, alese dintre 160 de proiecte nominalizate din 30 de ţări, au avut realizări remarcabile în patru domenii: conservare, cercetare, contribuţii exemplare, educaţie, formare şi sensibilizare a publicului.

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la data de 5 mai, la Burgtheater din Viena, sub patronajul preşedintelui Austriei, Heinz Fischer. Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret şi tenorul Plácido Domingo, preşedinte al Europa Nostra, vor înmâna împreună premiile. Concomitent cu celebrarea excelenţei în activităţile legate de patrimoniul  cultural, Premiul UE urmăreşte să promoveze o înaltă calitate a competenţelor şi a standardelor de conservare.

„Aş dori să felicit călduros câştigătorii din acest an şi echipele lor, care, prin pasiunea şi devotamentul de care au dat dovadă, au constituit o adevărată sursă de inspiraţie. Patrimoniul Europei este unul dintre cele mai valoroase lucruri pe care le avem. El creează punţi între trecut şi prezent, promovează creşterea economică, favorizează incluziunea socială şi stimulează turismul. Însă multe dintre aceste opere de artă şi ingeniozitate umană, care au transmis frumosul de-a lungul secolelor, sunt din ce în ce mai fragile. Supravieţuirea lor depinde de investiţiile pe termen lung în conservare şi întreţinere. Sunt încântată de faptul că noul nostru program Europa creativă va continua să sprijine acest premiu, precum şi multe alte iniţiative transnaţionale, şi că patrimoniul cultural va continua să beneficieze de fonduri substanţiale din partea UE, din diferite surse, inclusiv din fondurile regionale şi de cercetare”, a afirmat comisarul Vassiliou.

„Realizările din acest an demonstrează că, în pofida unei situaţii economice dificile, proiectele de patrimoniu pot mobiliza talente şi pasiuni, obţinând sprijin din surse publice şi private. Graţie priceperii, angajamentului şi generozităţii acestor persoane, numeroase situri istorice au fost readuse la viaţă, înfrumuseţând şi îmbogăţind vieţile multora dintre noi. Sper ca parteneriatul nostru cu Comisia Europeană să devină mai rezistent şi să aibă un impact mai mare, răspândind şi mai departe excelenţa europeană în domeniul patrimoniului”, a adăugat Plácido Domingo.

 

Biserica Dragomirna, frescele din secolul al XVII-lea

Mănăstirea Dragomirna este un ansamblu fortificat important, situat la circa 15 km de Suceava, în nordul României. Este un ansamblu interesant, dar acest proiect se limitează în special la frescele spectaculoase de la începutul secolului al XVII-lea, din naosul şi altarul bisericii. Acestea înfăţişează scene din viaţa lui Isus Hristos, sfinţi, îngeri şi o desfăşurare amplă a iconografiei creştine, toate într-o cromatică vie şi într-un stil de o remarcabilă vigoare şi energie.

Dar calitatea şi vizibilitatea picturilor murale au fost foarte serios compromise în 400 de ani de existenţă, şi proiectul de restaurare - parte a unui mare program de conservare şi restaurare a mănăstirii – a avut o sarcină dificilă. Echipa de conservare a cuprins un număr de 50 de profesionişti şi studenţi, coordonaţi de un restaurator specialist român. O consecinţă a lucrărilor de restaurare a fost creşterea numărului de turişti şi a grupurilor de elevi care au vizitat acest monument – este de înţeles, pentru că acum este posibilă vizualizarea clară şi înţelegerea picturii, după mult timp de la crearea lor. 

,,Juriul a fost profund impresionat de nivelul înalt de profesionalism în restaurarea şi conservarea complexă a acestei mari lucrări de artă, ce acoperă 900mp de suprafaţă murală. Lucrările s-au desfăşurat in situ într-o perioadă de timp remarcabil de scurtă.

Restauratorii au urmărit şi respectat tehnica picturii folosind materiale tradiţionale, reversibile, iar patina originală şi starea de spirit a acestor fresce unice din secolul al XVII-lea a fost conservată.”

Lucrările de restaurare şi conservare a picturilor murale au fost coordonate de restaurator specialist Carmen Cecilia Solomonea, conf. univ.dr. la Universitatea de Arte ,,G.Enescu” din Iaşi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mănăstirea Dragomirna, între câştigătorii concursului „Premiul european pentru patrimoniul cultural/Premiile Europa Nostra”.
 Vizualizări articol: 3050 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 9 voturi
Mănăstirea Dragomirna, între câştigătorii concursului „Premiul european pentru patrimoniul cultural/Premiile Europa Nostra”4.359

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei