marţi, 17 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 294 (5501)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Seară Culturală de excepție la Casa de Cultură din Suceava

Asociația Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei” a organizat Miercuri, 11 Decembrie 2013, la orele 18, o Seară Culturală la Casa de Cultură Suceava.

Sala Casei de Cultură a fost umplută până la refuz, iubitorii de muzică și cultură stând și pe hol și pe margine.

Seara Culturală a fost deschisă de un copil din satul Botoșana, Ionuț Flutur, care a cântat la fluier o doină din Bucovina.

S-a lansat monumentala lucrare în 15 volume: „Un veac de muzică corală în Țara de Sus”. Lucrarea a fost scrisă de pr. Nicolae Pentelescu, care a slujit la Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava vreme de 3 decenii (1958-1988). Lucrarea prezintă istoria corurilor bisericești și laice, patriotice și folclorice, din Bucovina și Moldova de Nord, între anii 1860-1970.

Lucrarea s- aflat în manuscris până acum la Bibliotec „I. G. Sbiera” din Suceava. Pr. Justinian Cojocar a încheiat protocol cu Biblioteca prin Asociația Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei”, al cărei fondator și președinte este. A obținut finanțare de la Primăria Municipiului Suceava și timp de doi ani, Pr. Justinian Cojocar a cules textul, l-a descifrat, l-a redactat, a scanat și prelucrat fotografiile și a adus la lumină această comoară a pr. Nicolae Pentelscu.

Au luat cuvântul la lansarea cărții IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, D-l Gabriel Cărăbuș, Director al Bibliotecii „I. G. Sbiera” Suceava, D-l Iurie Levcic, Președintele Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți și D-l Prof. Marian Palade de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava.

IPS Pimen a vorbit despre rolul muzicii în cultul Bisericii noastre Ortodoxe și despre cântare , care însoțește rugăciunea către Dumnezeu. A îndemnat la păstrarea valorilor noastre tradiționale ortodoxe și a felicitat pe Pr. Justinian Cojocar pentru osteneala de a aduce la lumină această carte..

D-l Cărăbuș a accentuat în cuvântarea sa cât de greu este să descifrezi niște manuscrise, mai ales când e scrisul altcuiva. A felicitat pe Pr. Justinian pentru această muncă colosală de aproape doi ani de zile de a cerceta manuscrisele și a mărtusisit că a fost o colaborare de succes între Asociația Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei” și Biblioteca „I. G. Sbiera” Suceava.

D-l Iurie Levcic din Bucovina de Nord a vorbit foarte emoționat despre cultura muzicală care leagă satele din toată Bucovina. Sentimentul de patriotism i-a cuprins pe toți când a început să vorbească invitatul din Cernăuți. A promis solemn D-l Iurie Levcic că va fi o lansare a cărții și la Cernăuți pentru românii de acolo, făcând o invitație pr. Justinian Cojocar să vină în Bucovina de Nord, pământ românesc, astăzi aparținând Statului Ucraina.

D-l Marian Palade a elogiat pe câțiva din compozitorii care apar în carte (Ciprian Porumbescu, Vorobchievici, Mandicevschi, Zavulovici) și s-a bucurat nespus de roadele cărturărești ale Pr. Justinian, un camarad de al său.

În încheierea lansării de carte a vorbit și pr. Justinian care a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru că l-a miluit cu sănătate și putere să ducă la bun sfârșit această muncă istovitoare. A mulțumit părinților, soției sale și celor trei fetițe ale sale: Teodora (4 ani), Maria (2 ani) și Iustina (2 săptămâni). A mulțumit Primăriei Municipiului și Consiliului Local Suceava pentru finanțare și tutoror celor care l-au sprijinit în realizarea acestei izbânzi.

Pr. Justinian Cojocar a spus: „În această lucrare veți găsi fotografii vechi de 125 de ani, documente inedite, vechi, originale și unice. Această carte este o comoară pentru toți cercetătorii și istoricii din întreaga lume pentru că perioada de după Unirea Moldovei cu Țara Românească (1859) și până în comunism (anii 1970) nu este cunoscută aproape deloc din punct de vedere cultural-muzical în zona Bucovinei și Moldovei de Nord”.

În cadrul Serii Culturale au fost premiați doi tineri olimpici, cu rezultate la olimpiade și concursuri internaționale: Iasmina-Maria Răceanu, elevă în lc. a IX-a la CN „Petru Rareș” Suceava și Teodor-Cătălin Popescu, elev în cl. a XII-a la Seminarul Teologic „Sfântul Mitropolit Dosoftei” Suceava. La chitară, îmbrăcat în port național a cântat colindă tânărul artist Adrian Petraș.

Concertul susținut e renumitul grup Bizantion de la Iași a încheiat Seara Culturală. Recunoscut în toată lumea ortodoxă, cu numeroase premii internaționale, Grupul Bizantion a încântat asistența cu frumoasele cântări bizantine și colindele tradiționale. Recitalul la fluier și caval a fost o splendoare pentru urechile ascultătorilor. Cei 30 de coriști îmbrăcați în costume populare au impreesionat ascultătorii atât prin cântare, cât și prin prezență scenică. La final au fost aplaudați îndelung.

(Pr. Prof. Aristarch COJOCAR)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Seară Culturală de excepție la Casa de Cultură din Suceava.
 Vizualizări articol: 1072 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Seară Culturală de excepție la Casa de Cultură din Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Evenimente culturale.... trimis de
(18 dec 2013, 07:33:08
Ați putea sa publicați si inainte despre aceste evenimente?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei