Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 183 (5390)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Calendar ortodox

Sfântul Ierarh Nifon, sărbătorit duminică

Sfântul Ierarh Nifon s-a născut în Tesalonic din părinţi binecredincioşi şi a primit la botez numele Nicolae. După moartea tatălui, Nicolae a fost dat la învăţătura cărţilor sfinte. Fără ştirea dascălului şi a mamei sale, a urmat pe un monah învăţat, Iosif, cu care a ajuns la Epidar, unde a rămas alături de vestitul pustnic Antonie, care l-a tuns în călugărie, dându-i numele Nifon. După căderea Constantinopolului sub turci, în 1453, călugărul Nifon s-a dus la Sfântul Munte Athos, aşezându-se la Mănăstirea Pantelimon, apoi a pustnicit în peştera Krughi. A fost făcut schimnic la Mănăstirea Dionisiu. A fost ales mitropolit al Tesalonicului, iar după doi ani patriarh al Constantinopolului. Datorită uneltirilor unor clerici, Nifon a fost exilat la Mănăstirea Sozopoli. După doi ani a ocupat din nou scaunul de patriarh al Constantinopolului; însă după scurtă vreme, împăratul l-a exilat în Adrianopol. Domnitorul Ţării Româneşti Radu cel Mare (1496-1508) l-a adus pe Nifon în Ţara Românească, în anul 1504, pentru a conduce şi reorganiza Biserica. Ajungând la un conflict cu domnitorul, Nifon a blestemat pe domnitor şi s-a retras în Sfântul Munte Athos, la Mănăstirea Vatoped, apoi la Mănăstirea Dionisiu, unde a murit la 11 august 1508. Ajungând domnitor, Neagoe Basarab, care fusese fiu duhovnicesc al Sfântului Nifon, a trimis la Sfântul Munte Athos o delegaţie ca să aducă în Ţara Românească moaştele Sfântului Nifon „ca să curăţească greşeala Radului şi a altora, care făcuse rău sfinţiei sale“. Sicriul cu trupul Sfântului Nifon a fost aşezat deasupra mormântului lui Radu cel Mare. Apoi, moaştele Sfântului Nifon au fost aşezate într-un sicriu de argint poleit cu aur şi înfrumuseţat cu pietre scumpe şi înapoiate Mănăstirii Dionisiu. Călugării acestei mănăstiri au dăruit lui Neagoe Basarab capul şi o mână din moaştele sfântului, care au fost aşezate în mănăstirea zidită de Neagoe Basarab la Curtea de Argeş.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfântul Ierarh Nifon, sărbătorit duminică.
 Vizualizări articol: 684 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sfântul Ierarh Nifon, sărbătorit duminică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei