Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 174 (5381)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Calendarul popular al lunii august

În graiul popular, luna August are mai multe denumiri zonale: Augustru, Măselar, Gustar, Secelar. Fiind o perioadă a anului încărcată cu activităţi economice care se cereau împlinite la timp şi cu mare rapiditate, luna August  are puţine sărbători populare.

Macavei este sărbătoarea cu dată fixă –1 august - închinată unui personaj creştin foarte inteligent, cu 7 capete, care ar fi fost prins şi ars de păgâni într-un cuptor încins de flăcări.
În ziua de Macavei, oamenii stropeau cu agheasmă grădinile şi livezile, sfinţeau la biserică spice de grâu, scuturate prin frecarea lor în podul palmelor şi amestecau boabele obţinute cu sămânţa ce urma sa fie semănată, scoteau ultima miere de pe stupii de albine (Macaveiul Stupilor) .
 În data de 1 august începea Postul Sântămăriei, denumirea populară a zilei fiind Macavei Cap de Post. Ziua este dedicată culegerii plantelor de leac şi sfinţirea lor.

Probejenia, sărbătoare cu dată fixă: 6 august, este sinonimă cu Schimbarea la faţă din Calendarul Ortodox, care marca hotarul între vară şi toamnă în Calendarul Popular. La Probejenie, frunza îşi schimbă culoarea, iarba încetează să crească, apele se răcesc şi sunt spurcate de cerbi, şerpi şi alte vieţuitoare se retrag pentru iernat în ascunzişuri, pleacă berzele etc. În această zi, din timpul Postului, este dezlegare la peşte; de asemenea, sunt recoltate multe plante şi fructe de leac, utilizate pentru vindecarea frigurilor, umflăturilor şi alte maladii.

Sântămăria Mare este sărbătoarea creştină Adormirea Maicii Domnului celebrată la 15 august. Această sărbătoare deschide, în calendarul popular ciclul sărbătorilor de renovare a timpului la Anul Nou Biblic, celebrat în preajma echinocţiului de toamnă.
Perioada dintre Sântămăria Mare şi Sântămăria Mică (8 septembrie) este timpul optim pentru semănăturile de toamnă, calculat de bătrâni dup observarea constelaţiei Găinuşei. Acum se coboară turmele de la munte („La Sântămărie Mare,/Tulesc oile la vale!”), bărbaţii îşi schimbă pălăria cu căciula, cerbul spurcă apele curgătoare şi nu mai sunt bune de scăldat ş.a.
Sântămăria Mare este divinitatea invocată pentru prosperitatea oamenilor, pentru căsătoria fetelor şi naşterea uşoară a copiilor, pentru prinderea hoţilor şi răufăcătorilor etc.

(Cozmina COSTINIUC)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Calendarul popular al lunii august.
 Vizualizări articol: 1026 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Calendarul popular al lunii august5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei