Sâmbătă, 20 iulie, de sărbătoarea Sfântului Mare Prooroc Ilie Tezviteanul, ocrotitorul municipiului Fălticeni, câteva sute de fălticeneni şi credincioşii din localităţile învecinate, împreună cu reprezentanţii administraţiei locale, au participat la o procesiune religioasă cu moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion.
Începând cu ora 12,00, baldachinul în care se aflau sfintele moaşte a fost purtat pe umeri de patru enoriaşi ai parohiei „Sfântul Ilie” în procesiune prin centrul oraşului Fălticeni, prima oprire fiind în faţa sediului Poliţiei Fălticeni, apoi la Spitalul Municipal, unde preoţii s-au rugat pentru sănătatea bolnavilor internaţi în această unitate sanitară.
Următorul popas a fost la Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, preoţii rugându-se pentru locuitorii urbei de pe Şomuz, la fel cum au făcut-o şi în faţa Primăriei Fălticeni, loc în care au fost rostite şi rugăciuni pentru cei ce conduc oraşul sau se află în slujba cetăţenilor din această localitate. Procesiunea cu moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion s-a oprit şi faţa Catedralei “Învierea Domnului”, unde s-au citit rugăciuni pentru cei adormiţi care sunt îngropaţi în cimitirele Fălticeniului.
„Zi de mare sărbătoare, de bucurie şi am putea spune de trăire duhovnicească deosebită. Astăzi, când sărbătorim Zilele Fălticeniului, şi biserica are trăirea ei şi bucuria ei, pentru că de câţiva ani, facem pe 20 iulie procesiune prin municipiul Fălticeni. Au fost momente înălţătoare şi în acest an la procesiunea cu Sfinţii Epictet şi Astion. Sfântul Ilie a fost ales ocrotitor al acestui ţinut încă din anul 1430, când a luat fiinţă biserica Sfântul Ilie. Acest obicei îl dorim neîntrerupt în fiecare an de acum înainte”, ne-a spus preotul Ionel Marian, slujitor la Biserica “Sfântul Ilie” din Fălticeni.
În timpul pelerinajului, acompaniat de prapuri, cruci şi toacă, s-au intonat cântări specifice. Un preot i-a binecuvântat pe credincioşi cu apă sfinţită, fiind stropite şi locuinţele, dar şi câteva clădiri de interes public, cum ar fi piaţa agroalimentară, Poliţia Municipiului Fălticeni, spitalul municipal, Muzeul de Artă “Ion Irimescu”, Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, Primăria Municipiului Fălticeni.
„Prin acest pelerinaj, consider că am făcut o mărturisire de credinţă, cerând mijlocire sfinţilor în nevoile şi necazurile noastre", a explicat preotul paroh Ionel Marian.
Programul liturgic dedicat acestei sărbători a început în seara zilei de 19 iulie, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată în Biserica "Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul", şi a continuat în ziua de pomenire a Sfântului Prooroc cu slujba Utreniei, a Acatistului şi Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoţi la Biserica cu hramul Sfântul Ilie. După rostirea pericopei evanghelice, preotul paroh Ionel Marian a adresat un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat personalitatea Sfântului Profet Ilie Tesviteanul.
Sfântul Proroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor şi a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credinţă şi curaj demn de urmat.
Moaştele celor mai vechi martiri din ţara noastră
Sfinţii Epictet şi Astion sunt cei mai vechi martiri din ţara noastră. Ei au pătimit în anul 290, ca urmare a persecuţiei lui Diocleţian (284-305). Sfinţii Epictet şi Astion au primit moartea martirică în cetatea Halmyris, vechea cetate creştină aşezată pe malurile Dunării ce se numea în antichitate "Almyra“.
Sfântul Epictet era originar din părţile Răsăritului. A primit harul preoţiei şi s-a învrednicit de darul vindecării orbilor, ologilor şi al celor demonizaţi.
Sfântul Astion era nepotul senatorului roman Iulian. Se converteşte la creştinism în urma întâlnirii cu preotul Epictet şi împreună cu acesta ajunge în cetatea Halmyris. Mai târziu şi tânărul Astion se învrednicește de darul facerii de minuni, tămăduind un îndrăcit şi făcând sănătos pe un om ce căzuse de la înălţime şi rămăsese aproape mort.
Părticelele din moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion au fost dăruite acum şapte ani de Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cu prilejul vizitei pe care Înalt Preasfinţia Sa a întreprins-o la Fălticeni.
(22 iul 2013, 11:06:43
Parcă nici în Dumnezeu nu mai cred de-atâta durere
În haloul ochilor nu (le) locuieşte nimeni, disperaţi
N-au nici ziua de azi, nici pâine şi nici … părere
Cu pumnul făcut ciocan văd doar cuie-n faţă
Băgaţi în priza nervilor, parcă, uitând să zâmbească
Uitând că trebuie să-şi trăiască propria viaţă
Cată-n jur, din priviri , o ţintă … să o lovească
Parc-ar fi auzit,ceva, de Dumnezeu. E cunoscut
Cică ar face minuni,dar… în alte părţi ale planetei
A mai fost pe la Biserică dar că-i atent s-a prefăcut
S-a lăsat furat ( adevărat-adevărat) de dragu’ ambianţei
Ca un înger ce-i plânge pe limbă vorbeşte (cu sine )
Molcom , să nu deranjeze urletu’ de pe străzi
Ar vrea să spună ceva dar …tot timpu’ se abţine
Nevăzând că nu-i singurul , e plin de “nomazi”