Presa constituie un ajutor important pentru societate atunci când informaţia este corectă, mai ales într-o epocă în care internetul devine, pe zi ce trece, cel mai important mijloc de comunicare şi unde pot fi postate şi enunţuri neverificate, spune Patriarhul Daniel.
PF Daniel a vorbit despre valorile fundamentale care trebuie promovate prin comunicarea mediatică la serbarea a şase ani de la înfiinţarea, în octombrie 2007, a centrului de presă Basilica, al Patriarhiei Române.
"Un cunoscut sociolog, Arthur Chris, spunea că pentru un adolescent de astăzi, care adună până la 16 ani 20.000 de ore de vizionare TV, sensul sacrului este identic cu al strămoşului lui de acum 300 de ani. Această atitudine devine pertinentă şi invită la reflecţie", a spus Patriarhul Daniel
Biserica Ortodoxă consideră că noile mijloace de comunicare oferă noi şanse pentru misiune, însă atrage atenţia, în acelaşi timp, şi asupra provocărilor pe care reaua întrebuinţare o pot aduce vieţii personale şi comunitare a oamenilor.
PF Daniel a mai spus că, în condiţiile libertăţii sociale din România de după 1990, Biserica Ortodoxă Română a început să acorde o atenţie specială comunicării mesajului credinţei prin mass-media,
"Utilizarea noilor tehnologii şi a mijloacelor de comunicare în masă contribuie la intensificarea misiunii bisericii în societate. Prin utilizarea mijloacelor moderne de comunicare în masă (media), însă nu ca un substitut pentru pastoraţia tradiţională, care favorizează contactul personal direct dintre preot şi credincioşi, ci ca sprijin tehnic pentru a face cunoscute în societatea de astăzi viaţa liturgică, culturală, catehetică, socială şi filantropică a bisericii", a mai spus patriarhul.
În final, PF Daniel a mulţumit reprezentanţilor mass-media care, prin obiectivitate şi realism, au ajutat la promovarea valorilor moral creştine în societate.
Centrul de presă Basilica a fost creat în urmă cu şase ani şi cuprinde Radio Trinitas, Televiziunea Trinitas, publicaţiile Lumina, agenţia de ştiri Basilica şi biroul de presă.