Denumirile populare ale lunii Mai:
florar, frunzar, luna ierburilor
Sfaturi generale:
"În mai semănaţi in, ca din două semănături să vă iasă cel puţin una: cânepa se seamănă după 13, iar hrişca pe la 19, meiul tot cam pe atunci. Tăiaţi crângi de salci; puneţi pari lângă pomii tineri; semănaţi ridichi de lună, cicoria, puneţi castraveţi şi fasole; scuturaţi gândacii de pe pomi şi daţi-i păsărilor din curte; tăiaţi colţurile de pe pomi.
Udă altoii cât mai des, şi la cei prinşi le slăbeşte niţel legătura. Seamănă cânepă şi in. Pe timp liniştit afumă pomii bântuiţi de omide cu pucioasă presărată pe jăratic, că vor peri toate. Cucuruzul se sapă când e în patru frunze. Coseşte lucerna înainte de înflorire, dar griji să nu o tai prea jos, că piere multă din ea. De o dai verde la vite, zvânteaz-o mai întâi şi amestecă cu paie mănunţite. Pe la mijlocul lunei se resădeşte tutunul (tăbacul), înmuindu-se mai înainte rădăcinile în zamă de gunoi şi năsip. Ogorâtul trebuie sfârşit. Gândacii de mai se scutură dimineaţa, se adună şi se stropşesc cu piciorul, ori se dau la galiţe. De pe cartofii ce-i dăm la animale colţul trebuie îndepărtat, că acela-i otrăvitor."
Prevestiri de timp:
Roua de seară şi răcoarea din mai aduc fân şi vin mult. ♦ Ploaia caldă din mai e binecuvântare. ♦ Rusalii umede, Crăciun gras. ♦ Gândacii mulţi vestesc un an mănos. ♦ Mai ploios, iunie frumos. ♦ Când sunt greieri mulţi şi dinaintea locuinţei lor ţin mare curăţenie, fân are să fie puţin. ♦ Tunetele dese arată an roditor. ♦ Vânt de roadă, vânt de poame. ♦ Dacă luna lui mai e mai mult ploioasă, atunci urmează iunie secetos. ♦ Dacă plouă în mai, să tragi nădejde de mălai.
(sursa: http://antenasatelor.ro)