Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 103 (5310)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lecţia de religie

Săptămâna Luminată

 

Săptămâna Luminată este prima săptămână care urmează după Învierea Domnului Iisus Hristos şi se termină în duminica următoare, numită Duminica Tomii (a Sfântului Apostol Toma).
Pentru creştinii ortodocşi, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după cincizeci de zile de la Paşte, la Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile).

Săptămâna Luminată stă sub semnul luminii şi prima slujbă din această săptămâna începe prin cuvintele ''Veniţi de luaţi lumină''. Hristos iese din mormânt învăluit în lumina cea sfântă a dumnezeirii Sale. Din noaptea Învierii şi până la Înălţarea Domnului la cer, în Biserică se cântă ''Luminează-te, luminează-te, noule Ierusalime, că slava Domnului peste tine a răsărit'', prin noul Ierusalim făcându-se referire la Ierusalimul cel veşnic, escatologic. 
Slujbele din Săptămâna Luminată se ţin cu Uşile Împărăteşti larg deschise. Astfel, privirea spre altar nu mai este împiedicată de nimic, ceea ce simbolizează uşa deschisă de la mormântul Mântuitorului, dar şi ruperea catapetesmei Templului din Ierusalim în momentul morţii Mântuitorului. 

 

Slujbele Bisericii sunt deosebite de cele din restul anului

În primele secole ale creştinismului, în timpul Săptămânii Luminate, catehumenii (cei care se pregăteau să primească taina Botezului) care erau botezaţi în noaptea de Paşti purtau haine albe, simbol al bucuriei Învierii. 

În această perioadă, slujbele Bisericii sunt deosebite de cele din restul anului. Toate cântările şi citirile din această perioadă a Săptămânii Luminate fac referire directă la Învierea din morţi a Mântuitorului. 
Slujbele sunt mai frumoase prin această bucurie a Învierii de care sunt inundate toate rânduielile liturgice. Chiar şi slujba înmormântării celor care au adormit în timpul acestei săptămâni este diferită de rânduiala obişnuită, căci se cântă aceleaşi cântări ale canonului Învierii Domnului şi "Hristos a înviat", în loc de "Veşnică pomenire". 

 

Începe o nouă perioadă liturgică a anului bisericesc

Din Duminica Învierii Domnului, în Biserica Ortodoxă începe o nouă perioadă liturgică a anului bisericesc, numită perioada Penticostarului. 

Numele acestei perioade - una dintre cele trei mari diviziuni ale anului liturgic (alături de perioada Octoihului şi de cea a Triodului) - vine de la cartea Penticostar care se foloseşte în mod deosebit în cultul ortodox în perioada dintre Paşte şi Rusalii (50 de zile). 
Această perioadă se distinge din punctul de vedere spiritual prin luminozitate, prin frumuseţe şi prin bucurie a întregii creaţii, ceea ce se exprimă prin rânduieli cultice cu totul specifice care se săvârşesc în Biserică. Totul pare învăluit în alb, totul este lumină, totul exprimă bucuria de a fi împreună cu Hristos în Biserica Sa. Şi bisericile se înveşmântează în alb şi veşmintele preoţilor. De aceea, această perioadă a Penticostarului este perioada când se cântă în toate împrejurările ''Hristos a înviat'' şi cântări de bucurie: ''Veniţi să ne luminăm, popoare! Veniţi să ne bucurăm de Învierea lui Hristos!''. 
În tot acest timp, creştinii ar trebui să se salute cu urarea ''Hristos a Înviat'' şi de la Înălţare, ''Hristos S-a Înălţat'', urmată de răspunsul ''Adevărat a Înviat'' şi ''Adevărat S-a Înălţat''.

(sursa: www.realitatea.net) 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Săptămâna Luminată.
 Vizualizări articol: 1417 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Săptămâna Luminată5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   De ce va bateti joc de Sfintele Pasti crestinilor? trimis de
( 9 mai 2013, 00:48:54
Nu se spune “Paste”, ci “Pasti” sau “Sfintele Pasti”! Noi nu sarbatorim “Pastele”, ci “Sfintele Pasti” – de ce va bateti joc de denumirea reala a sarbatorii, dragi reporteri?

 ☭  ϑ
1.1  RE: De ce va bateti joc de Sfintele Pasti crestinilor? trimis de
( 9 mai 2013, 00:49:57
www.credinta-ortodoxa.com/nu-s
1.2  RE: De ce va bateti joc de Sfintele Pasti crestinilor? trimis de
( 9 mai 2013, 10:25:22
PÁȘTI [Var.: Páște s. n.]... romanii in special tin mai mult la "cum se spune corect" si nu cum se face corect. De aia pe tine te freaca grija aici, babele se uita pe biscuiti sa nu contina ou ca ele postesc, dar vorbesc de rau pe toata lumea, si pomenirea mortilor inseamna "de baut la biserica"... Sa fii tu sanatos, lasa prostiile!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei