Biserica „Sf. Ioan Nepomuk” Suceava a fost sâmbătă noapte arhiplină. La slujba solemnă de Înviere, care a început la ora 22:00, au participat sute de credincioşi romano-catolici.
După ce, în Sâmbăta Sfântă, Biserica catolică nu a celebrat nici o sfântă liturghie, ci doar s-au sfinţit alimentele pascale, în noaptea de sâmbătă spre duminică, credincioşii romano-catolici au celebrat Vigilia Pascală. După cum este obiceiul, această slujbă solemnă este ţinută astfel încât să nu înceapă înainte de căderea nopţii şi să se termine înainte de ivirea zorilor zilei de Paşti.
Sfinţirea focului şi a Lumânării Pascale
Slujba Învierii la Biserica romano-catolică „Sf. Ioan Nepomuk” Suceava a debutat cu sfinţirea focului şi a Lumânării Pascale şi a fost oficiată de preotul paroh al Parohiei Romano-Catolice „Sfântul Ioan Nepomuk” Suceava, Iosif Păuleţ, şi de preotul vicar Cristinel Gal.
Credincioşii romano-catolici s-au adunat în Piaţeta „Fericitul Ioan Paul al II-lea”, din faţa bisericii. Toate luminile au fost stinse. După ce a sfinţit focul, preotul paroh Iosif Păuleţ a aprins Lumânarea Pascală, a intrat apoi în biserică, s-a oprit în mijlocul credincioşilor şi a rostit „Lumina lui Cristos”. Toţi credincioşii au răspuns „Mulţumim lui Dumnezeu”. În acel moment s-au aprins şi primele lumânări. În mijlocul Bisericii preotul s-a oprit, pentru a doua oară, şi a spus credincioşilor, cu voce şi mai înaltă, „Lumina lui Cristos”. La fel, creştinii au răspuns „Mulţumim lui Dumnezeu” şi şi-au aprins, cei care nu au făcut-o până atunci, lumânările.
În faţa altarului, preotul a mai rostit o dată aceleaşi cuvinte şi atunci s-au aprins toate luminile din biserică. Credincioşii au ascultat cântarea Preconiului de Paşti, prin care se evocă de fapt măreţia lui Dumnezeu, începând cu creaţia şi tot ceea ce a făcut Dumnezeu pentru om. A urmat Liturghia Cuvântului, în cadrul căreia s-au citit lecturi, două dintre ele în limbile germană şi polonă. Celebrarea a continuat cu sfinţirea apei de botez, ocazie cu care toţi cei prezenţi şi-au reînnoit făgăduinţele de la botez. La slujba solemnă de Înviere a fost prezent şi primarul Sucevei, Ion Lungu.
Procesiune
Slujba de Înviere s-a încheiat cu o procesiune, cu Lumânarea Pascală, la care au luat parte toţi credincioşii. După cum este obiceiul, credincioşii romano-catolici duc „Bucuria Învierii” şi în casele bătrânilor, ale copiilor bolnavi, săraci, cărora le oferă şi mici cadouri de Paşte.
Ieri, în Duminica Învierii – Paştele, s-a oficiat, la ora 9:00, Liturghia la biserica catolică din Iţcani, iar la ora 11:00, Liturghia solemnă parohială (pentru popor), la Biserica Romano-Catolică „Sfântul Ioan Nepomuk” Suceava, la care au participat un număr mare de credincioşi. La ora 17:00, s-a oficiat slujba de Adoraţie cu recitarea breviarului, la ora 18:00, Liturghia copiilor şi a tinerilor, tot la parohia din Suceava.
Pască şi ouă roşii
După cum este obiceiul, credincioşii romano-catolici au dus la biserică, în Sâmbăta Sfântă, coşurile cu alimente, pentru a fi binecuvântate de preoţi. Gospodinele au pus în coşuri ouă roşii, care reprezintă viaţa. Pasca este tot o mâncare specifică Paştelui, simbolizând, oarecum, coroana de spini a lui Isus Cristos. De aceea se face în formă rotundă, marginea semănând cu coroana de spini, iar în mijloc se pune brânză, smântână, ciocolată etc. După noaptea de Înviere, credincioşii au gustat din bucatele sfinţite, în familie, după cum este tradiţia.
Mulţi credincioşi prezenţi la Slujba de Înviere de la Basilica Minor din Cacica
Mulţi credincioşi, localnici, dar şi pelerini, au asistat, sâmbătă noapte, la Slujba de Înviere de la Basilica Minor din Cacica, Sanctuar naţional al Bisericii Catolice, unul dintre lăcaşurile cele mai importante din ţară. La slujba de aproximativ două ore, săvârşită de părintele paroh al Sanctuarului naţional de la Cacica, Romuald Bulai, credincioşii au luat lumină şi s-au bucurat de Învierea Domnului. Credincioşii au luat parte şi la o procesiune, în care preoţii şi oamenii laolaltă au cântat „Cristos a Înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând / Şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”. La Basilica Minor au fost prezenţi şi mulţi polonezi, care au dorit să petreacă noaptea Învierii la Cacica.
( 1 apr 2013, 16:32:54