Numeroşi credincioşi, printre zecile de mii care au asistat marţi dimineaţa la slujba inaugurală a Papei Francisc, îşi doresc ca acesta să facă "o revoluţie" în direcţia unei Biserici "mai apropiate de oameni", relatează AFP într-un reportaj.
"Am o mare emoţie să mă aflu aici. Pontificatul Papei Francisc ar trebui să fie o mare revoluţie pentru Biserică, însă mai mult pentru persoanele sărace din America Latină şi din lumea întreagă şi sper la o reînnoire a Bisericii", a declarat surâzătoare Maria-Lourdes, în vârstă de 37 de ani, din Salvador.
Mulţimea l-a primit cu ropote de aplauze pe suveranul pontif, în timp ce acesta a spus cu voce tare că Biserica ar trebui să primească cu afecţiune şi sensibilitate întreaga lume, mai ales pe cei mai săraci, mai slabi, mai mici".
O pancartă uriaşă citează "Du-te şi repară-mi casa", un mesaj al lui Francisc de Assisi, de la care Papa argentinian a luat numele, care afirma că mesajul se referă la Biserică şi este primit de la Dumnezeu.
Între 150.000 şi 200.000 de credincioşi asistă la slujbă, un număr inferior estimărilor organizatorilor, care se aşteptau la câteva sute de mii de persoane.
Papa a început ceremonia printr-un tur al Pieţei Sfântul Petru, în maşina sa albă, în mijlocul credincioşilor, un simbol al unei noi perioade în care intră Biserica Catolică, el nefiind protejat de niciun geam antiglonţ.
Cu toate acestea, peste zece membri ai serviciului de protecţie înconjurau vehiculul papei, care, surâzător, saluta mulţimea.
"Mă aştept la o adevărată revoluţie creştină din partea sa, în sensul în care trebuie să aducem la cotidian adevăratele valori ale Bisericii", a declarat Jamaica, o tânără italiană în vârstă de 18 ani, alături de prietenul său.
Primul papă latino-american, care şi-a făcut debutul sub semnul simplităţii, trezeşte în rândul credincioşilor dorinţa de a vedea o Biserică "mai apropiată de oameni".
"Cu papa Francisc vom avea o Biserică mai apropiată de oameni şi de lumea modernă", speră Rodrigo Grajales, un preot columbian în vârstă de 31 de ani.
Pentru o compatrioată a papei, argentiniana Susanna Montalvo de Tucuman, slujba "reprezintă un moment de har divin, pentru că venim de pe un continent unde există multe inegalităţi", iar pontificatul lui Francisc este o sursă de speranţă pentru săraci.
Credincioşi şi turişti au început să se strângă începând cu ora locală 07.00 (08.00 ora României), unii având tabureţi pentru a urmări confortabil slujba, care se desfăşoară în prezenţa a sute de demnitari politici şi religioşi din lumea întreagă.
Piaţa este acoperită cu drapeluri ale diferitelor ţări, de la Argentina, ţara natală a Papei, până la Croaţia, Brazilia, Germania, Polonia, dar şi stindardele a numeroase parohii italiene.
Anumite persoane, ca un tânăr cuplu francez, se aflau acolo "din pură întâmplare, deoarece rezervaseră de mult timp călătoria la Roma", alţii se fotogafiau sub lumina soarelui, într-o atmosferă prietenoasă.
"Este un om foarte simplu, drept, chiar a sărutat-o pe Cristina Kirchner", preşedintele Argentinei, pe care a întâlnit-o marţi. "Este foarte diferit de celălalt", predecesorul său Benedict XVI, a comentat Jose Maria, un student din Cadiz, Spania.
În mijlocul mulţimii mai mulţi străini vindeau cărţi poştale cu figura Papei Francisc. Preţul acestora este "Cât vă lasă inima", a spus unul dintre ei, îniante să dispară în mulţime.
Un cort medical a fost montat în lateralul Pieţei Sfântul Petru, cu un personal de treizeci de infirmiere, medici şi psihologi "pentru bolile cauzate de stres", prezenţi la faţa locului.
Măsuri severe de securitate au fost puse în practică, cu sute de poliţişti, carabinieri, voluntari şi membri ai echipelor de protecţie civilă.
Echipe cu câini poliţişti patrulează străzile adiacente pieţei Sfântul Petru, dar şi bulevardul Via della Conciliazione, care porneşte de la râul Tibru. Din cer, un elicopter supraveghează evenimentul.