Reunirea Conclavului care urmează să-l aleagă pe succesorul papei Benedict al XVI-lea ar putea avea loc mai devreme, pentru a permite viitorului suveran pontif să se pregătească pentru sărbătoarea Paştelui (31 martie) au indicat vineri surse de la Vatican pentru agenţia I. Media, specializată în problemele Vaticanului, preluată de AFP.
După ce Benedict al XVI-lea a anunţat că se va retrage la 28 februarie, cei 117 cardinali care au rolul de a-l desemna pe următorul papă trebuie să se întrunească în Conclav, şi potrivit regulilor stabilite de Ioan Paul al II-lea în Constituţia apostolică “Universi dominici gregis” din 1996, această reunire trebuie să aibă loc între 15 şi 20 martie.
Dar, având în vedere apropierea Paştelui şi intervalul de timp cu care Benedict al XVI-lea şi-a anunţat dinainte retragerea, cardinalii ar putea decide să se reunească puţin mai devreme, au apreciat sursele citate.
Textul evocat stipulează că, din momentul în care Sediul apostolic devine vacant în mod legitim, “cardinalii electori prezenţi trebuie să-i aştepte pe cei absenţi timp de 15 zile”. “Universi dominici gregis” precizează însă şi faptul că, dacă apar “îndoieli” cu privire la prevederile Constituţiei sau la modalitatea punerii lor în practică, “prerogativa de a lua o hotărâre în acest domeniu îi revine colegiului cardinalilor”. Aceştia pot astfel să “interpreteze punctele asupra cărora există dubii” – cu excepţia actului alegerii -, cu condiţia ca “majoritatea cardinalilor reuniţi să cadă de acord asupra aceleiaşi opinii”.
La 28 februarie, o mare parte dintre cardinali vor fi deja la Roma, pentru o ultimă audienţă a papei Benedict al XVI-lea. Cîteva ore mai tîrziu, imediat după ce locul său va deveni vacant, cardinalii pot conveni să devanseze deschiderea conclavului.
În cazul în care conclavul ar începe în jur de 10 martie, duminică, şi noul papă va fi ales în 3-4 zile, acesta îşi va putea inaugura pontificatul în singura zi de sărbătoare solemnă din postul Paştelui – 19 martie, ziua Sfântului Iosif. Acest lucru îi va permite apoi noului papă să se pregătească pentru maratonul ceremoniilor din Săptămâna sfântă şi cardinalilor din lumea întreagă să revină în diocezele lor pentru aceeaşi ocazie.
Este posibil de altfel ca papa Benedict al XVI-lea însuşi, cunoscut ca foarte organizat şi prevăzător şi preocupat ca tranziţia să fie una ordonată, să se fi gândit la acest calendar, anunţându-şi retragerea începând din 28 februarie.
(sursa: www.ziarulfaclia.ro)