Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 dec 2012 - Anul XVII, nr. 288 (5193)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Acrivie şi pogorământ în Postul Naşterii Domnului

Părinte profesor, care este cea mai aspră zi din Postul Naşterii Domnului?

Ziua de 24 decembrie, sau Ajunul Crăciunului, este zi de ajunare, adică de post negru. Se ajunează, adică nu se mănâncă nimic, până la Ceasul al IX-lea, adică ora 15:00, după care se obişnuieşte să se consume, în multe părţi din ţară, grâu fiert amestecat cu miez de nucă, fructe şi miere, amintind de postul Proorocului Daniel şi al celor trei tineri în Babilon, care, deşi erau hrăniţi cu seminţe, s-au arătat "mai frumoşi decât cei hrăniţi cu multe desfătări". În ziua respectivă, în multe părţi din ţară se şi face pomană cu acest grâu fiert, ducându-se pe la casele rudelor şi ale celor nevoiaşi, împreună cu foiţe subţiri ca de plăcintă, coapte, în care se înfăşoară miez de nucă amestecat cu zahăr, numite "scutecele" Mântuitorului. În alte părţi din ţară, se posteşte până la apariţia luceafărului de seară. Această ajunare aminteşte de postul pe care îl ţineau în vechime catehumenii, adică cei care primeau Botezul în seara Ajunului Crăciunului, după care li se dădea prima Împărtăşanie. În ziua de Crăciun se mănâncă de dulce, în orice zi a săptămânii ar cădea sărbătoarea.

 

Există anumite pogorăminte referitoare la felul postirii?

Conform hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 2 februarie 1956, s-au îngăduit unele pogorăminte legate de respectarea disciplinei posturilor. Cât priveşte Postul Crăciunului, Sfântul Sinod a hotărât: copiii până la 7 ani nu sunt obligaţi să postească; pentru copiii între 7 şi 12 ani şi pentru credincioşii maturi bolnavi sau debili fizic, postul este obligatoriu numai în prima şi ultima săptămână din cele 40 de zile; în timpul Postului Crăciunului, copiii şi cei suferinzi pot consuma peşte, icre, ouă, lapte, brânză. Dacă vor să postească, o pot face.

În Postul Crăciunului nu se fac nunţi decât în situaţii speciale, cu dispensă chiriarhală şi cu masă adecvată şi comportare decentă. Postul Crăciunului, ca şi celelalte posturi, trebuie să fie nu numai o abţinere de la mâncăruri "de dulce", de la băutură şi de la plăceri trupeşti, ci şi o vreme de pocăinţă, de luptă împotriva patimilor, de practicare a virtuţilor şi în special a faptelor iubirii creştine - iertare, milostenie, întrajutorare frăţească - şi a rugăciunii.

(Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Acrivie şi pogorământ în Postul Naşterii Domnului.
 Vizualizări articol: 832 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Acrivie şi pogorământ în Postul Naşterii Domnului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei