vineri, 30 nov 2012 - Anul XVII, nr. 281 (5186)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lecţia de religie

Astăzi este sărbătoarea Sfântul Andrei, apostolul românilor

Un mare rol în formarea creştină a poporului român l-a avut Sfântul Apostol Andrei, cel dintâi chemat la apostolat. Făcând parte din grupul celor 12 Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos, Sfântul Andrei reprezintă o impunătoare personalitate în creştinismul primar, numele său fiind legat de răspândirea învăţăturii revelate în Asia Mică, Peninsula Balcanică şi teritoriile din jurul Mării Negre. În acest fel, Sfântul Andrei constituie principalul punct de reper pentru creştinismul românesc.

 

Casa Peştilor

Sfântul Apostol Andrei, a cărei zi o serbăm astăzi, 30 noiembrie, s-a născut, împreună cu fratele său Simon, supranumit şi Chefa (Petru), în familia unui pescar din Betsaida numit Iona. Localitatea Betsaida este aşezată pe malul lacului Ghenizaret în Galileea şi numele ei înseamnă în limba aramaică "casa peştilor" sau "casa pescuitului", indicând principala ocupaţie a locuitorilor ei. Andrei în limba greacă înseamnă "curaj", "bărbăţie" şi pentru că meseria de pescar se transmitea din tată în fiu, ocupaţia sa şi a fratelui său era pescuitul. Pe lângă Andrei şi Simon-Petru, între Apostolii Domnului mai erau pescari Ioan şi Iacov, fiii lui Zevedeu (Matei 4,21-22).
Iniţial, Andrei, pescarul din Betsaida, a devenit ucenicul Sf. Ioan Botezătorul, împreună cu Ioan, fiul lui Zevedeu. Sf. Ioan Botezătorul activa în Iudeea, unde predica pocăinţa şi boteza în râul Iordan pregătind oamenii pentru venirea Domnului, devenind în acele zile o personalitate impunătoare. Prezenţa viitorilor Apostoli Andrei şi Ioan în rândul ucenicilor Botezătorului va pregăti întâlnirea lor cu Iisus Hristos, care le va marca destinul în mod crucial.
Probabil că atunci când Ioan l-a botezat pe Iisus, de faţă au fost prezenţi şi Andrei şi Ioan. Cert este că într-o zi, după botezul Domnului, Ioan Botezătorul, aflându-se împreună cu cei doi le-a vorbit despre Iisus, care tocmai trecea pe lângă ei, zicând: "Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii (...) Acela trebuie să crească, iar eu să mă micşorez" (Ioan 1,3; 3,30). Înţelegând aceste cuvinte ca o îndrumare a lor, Andrei şi Ioan au mers după Iisus, devenind primii Săi discipoli.

 

Andrei - primul Apostol al Mântuitorului

În acest fel, Sfântul Andrei, din ucenic al Sf. Ioan Botezătorul devine primul Apostol al Mântuitorului Iisus Hristos, fapt pentru care este cunoscut în rândul creştinilor ca "cel dintâi chemat la apostolat" împreună cu Sfântul Ioan care descrie acest moment în Evanghelia sa . Mai mult, Sfântul Andrei este cel care l-a adus la Iisus şi pe fratele său Simon-Petru, spunându-i: "am găsit pe Mesia" (Ioan 1,41).
Fiind primul Apostol al Mântuitorului, se poate spune ca Andrei a stat cel mai mult în preajma lui Iisus, fiind prezent chiar şi la botezul sau în Iordan. Astfel, timp de trei ani şi jumătate, Apostolul Andrei a primit de la Fiul lui Dumnezeu, împreună cu ceilalţi discipoli, învăţătura cea adevărată şi în final porunca de a o vesti în lume la toate neamurile (Matei 28,19-20). După ce au primit putere de sus, prin pogorârea asupra lor a Duhului Sfânt, Sfinţii s-au răspândit în toată lumea, învăţând la toate neamurile cuvântul adevărului.
În Sfânta Scriptură nu avem date referitoare la activitatea misionară a Sfântului Apostol Andrei, dar unele mărturii istorice ne oferă câteva indicii în acest sens. Istoricul bisericesc Eusebiu de Cezareea (sec. IV), menţionând o tradiţie consemnată de marele erudit Origen (185-254), afirmă că Sfântul Andrei a vestit Cuvântul lui Dumnezeu în Scythia. Episcopul Romei, Hyppolit, autorul unor lucrări importante şi contemporan cu Origen (sec.II-III), spune textual că "Andrei a vestit Cuvântul Evangheliei sciţilor şi tracilor".

 

Activitate misionară

Despre activitatea misionara a Sfântului Apostol Andrei vorbeşte şi eruditul călugăr Epifanie (sec.VIII-IX), afirmând că acesta a vestit Evanghelia în mai multe provincii ale Asiei Mici, după care a mers în Moesia la Odessos (Varna), unde l-a pus episcop pe Apion, colaborator şi ucenic de-al său. Un alt document păstrat în limba greacă "Synaxarium Ecclesiae Constantinopolitanae" din secolul X, face menţiunea că după Înălţarea Domnului la cer, s-au tras la sorţi regiunile ce urmau a fi evanghelizate de Sfinţii Apostoli şi lui Andrei i-a căzut toată regiunea Bitiniei, părţile Pontului Euxin, cu cetăţile Calcedon şi Bizant, provinciile romane Macedonia, Thracia şi Scythia, apoi a mers la Sevastopolis cea mare (Crimeea), după care s-a îndreptat spre Ahaia (Grecia).
Mai târziu, în sec. XIV, istoricul bizantin Nichifor Kallist relatează şi el că Sfântul Andrei a vestit credinţa creştină în "pustiul scitic" precum şi pe ambele ţărmuri ale Pontului Euxin, de nord şi de sud. Toate aceste izvoare hagiografice ne prezintă o arie misionară largă a Sfântului Apostol Andrei. După toate aceste date, traseul misionar al celui dintâi chemat Apostol, începe cu provinciile Asiei Mici, Pont, Galaţia şi Bitinia, continuând apoi în Bizanţ, Macedonia, Thracia şi Scythia minor (Dobrogea) şi ajunge în Ahaia (Grecia), unde în localitatea Patras a murit ca martir, fiind răstignit pe o cruce în formă de X.

 

A adus creştinismul în România

Scythia menţionată în aceste izvoare istorice este desigur Dobrogea şi regiunile învecinate. Nu este exclus ca prin "Scythia" oamenii acelor timpuri să fi înţeles şi zona largă din sudul Rusiei, dar oricum în această regiune intră şi Dobrogea, cunoscută în vremea lui Eusebiu sub numele de Scythia Minor. Chiar daca "Scythia" din textul lui Eusebiu se referea la regiunea din nordul Mării Negre sau Scythia Maior, Sfântul Andrei tot ar fi trecut prin Dobrogea, căci plecând spre sud, calea i-ar fi fost mult mai lesnicioasă pe aici, decât să înconjoare tocmai prin Caucaz.
În sprijinul evanghelizării Daciei Pontice de către Apostolul Andrei vin şi unele colinde si creaţii folclorice dobrogene care amintesc de trecerea sa prin aceste teritorii, ca şi unele toponimii (peştera Sfântului Apostol Andrei sau pârâiaşul Sfântului Andrei). Prin urmare Sfântul Apostol Andrei "cel dintâi chemat" a fost pe teritoriul patriei noastre şi ne-a lăsat moştenire învăţătura cea adevărată a Fiului lui Dumnezeu. Trecând pe aici, a aşezat episcopi şi preoţi în cetăţile Pontului Euxin, aşa cum au făcut şi ceilalţi Apostoli pe unde au trecut în călătoriile lor misionare. Pe acest început apostolic se va dezvolta viata bisericeasca din Dobrogea, atât de înfloritoare în primele secole creştine.

(www.sfintulandrei.com)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Astăzi este sărbătoarea Sfântul Andrei, apostolul românilor.
 Vizualizări articol: 2002 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Astăzi este sărbătoarea Sfântul Andrei, apostolul românilor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei