Parohia Ortodoxă Misionară Ucraineană „Sf. Apostoli Petru şi Pavel" din municipiul Suceava, str. Zamca f. n., situată lângă Protopopiatul Suceava I, în vecinătatea Mănăstirii Armeneşti Zamca, vă invită duminică, să vă închinaţi Icoanei cu părticica Sf. Iov de la Poceaev, sfânt care are zi de prăznuire în calendarul ortodox pe 28 octombrie.
Programul slujbelor:
Sâmbătă, 27 octombrie, la ora 17:00, Slujba Privegherii
Duminică, 28 octombrie, ora 8.30, Acatistul Sf. Iov de la Poceaev, Ceasurile,
la ora 9.30 - Sf. Liturghie.
Istoric
Amintim cititorilor că această icoană a fost dăruită bisericii de Preasfinţitul Meletie, Episcopul de Hotin - Ucraina, cu binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi adusă la biserica noastră de Praznicul „Sf. Apostoli Petru şi Pavel", pe 28 iunie 2011, cu prilejul Hramului Bisericii.
Preacuviosul Iov - egumenul Lavrei Poceaevului - s-a născut în Galiţia, în părţile Pocuţiei, din părinţi cucernici, cunoscuţi sub numele de Jelezo (în jurul anului 1551), şi a primit numele de botez Ioan. Din pruncie, părinţii lui i-au dat o aleasă educaţie religioasă. De tânăr a ales calea vieţii monahale, fiind închinoviat la Mănăstirea „Schimbarea la Faţă” din Ugorniţki, unde, prin viaţa sa ascetică, prin evlavia sa, era căutat de o mulţime de credincioşi. În anul 1566, Biserica Ortodoxă din Ucraina era greu încercată de prozelitismul catolic. În acele clipe de grea încercare, Sf. Iov a devenit un mare apărător al dreptei credinţe împotriva prozelitismului agresiv al catolicismului, iar prin cuvântul său, prin viaţa sa ascetică, a reuşit să-i readucă pe mulţi la dreapta credinţă şi la salvarea multor biserici de a fi distruse sau date la catolici.
Trecând apoi la Mănăstirea „Sf. Ioan Botezătorul" din Dubno, iar mai apoi la Mănăstirea Poceaev, a revigorat din temelie viaţa monastică asemenea egumenului de mai târziu Paisie Velicicovschi de la Neamţ, iar acest lucru a făcut din Lavra Poceaevului o adevărată „cetate" şi oază a spiritualităţii slave.
A murit la vârsta de 100 de ani, nu înainte de a primi marea schimă monahală. Pentru viaţa sa aleasă închinată slujirii lui Dumnezeu, trupul său a rămas neputrezit până în zilele noastre, iar toţi care au înălţat rugăciuni fierbinţi cerându-i milă şi ajutor au aflat alinare şi tămăduire grabnică. Pelerini din întreaga lume ortodoxă merg cu multă evlavie pentru a-l cinstii pe Sf. Iov de la Poceaev.
Dar pentru biserică
Darul oferit parohiei de Biserica Ortodoxă Ucraineană, prin PS Meletie - Episcopul Hotinului, cu binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, vine în sprijinul celor ce au mare evlavie faţă de acest mare sfânt şi nu au posibilităţi de a se deplasa la marea Lavră a Poceaevului. De aceea, vă aşteptăm cu mare drag la parohia noastră, pentru a vă închina Icoanei cu o părticică din moaştele Sf. Iov de la Poceaev şi pentru a-l cinsti cum se cuvine pe acest mare sfânt al Ucrainei. Pe lângă ziua lui de prăznuire, parohia noastră săvârşeşte Slujba acatistului Sf. Iov în fiecare miercuri, de la ora 17.00.
Preot Mihai MAGHIAR