În amintirea Pătimirilor şi Răstignirii pe Cruce ale Mântuitorului, Părinţii Bisericii au rânduit ca, pe 14 septembrie, să se ajuneze total. Creştinii ortodocşi ţin „Ziua Crucii” cu post, rugăciune şi smerenie.
„Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci o putem asocia şi cu bucuria Învierii, dar în acelaşi timp şi cu durerea Răstignirii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pentru că această sărbătoare ne trimite către Vinerea Mare, către ziua Răstignirii Mântuitorului, dar în acelaşi timp, în cântările noastre, noi spunem că prin Cruce a venit bucurie la toată lumea.
De aceea, Crucea luminoasă este în ziua de 14 septembrie înălţată, dar înălţarea aceasta a crucii este o bucurie care ne trimite dincolo de planul vieţii pământeşti”, a spus părintele consilier Nicolae Dascălu, după cum informează Trinitas TV.
Această sărbătoare nu este singura din timpul anului bisericesc în care se ajunează total. Creştinii ortodocşi ţin post aspru şi în Ajunul Bobotezei, în Vinerea Mare şi la Sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul.
„Zilele de post sunt asociate cu o mare sobrietate şi sunt zile de post, cum ar fi ziua din Vinerea Mare, când nu se săvârşeşte nici Sfânta Liturghie. În ziua de 14 septembrie se oficiază Sfânta Liturghie, aşadar îmbinându-se Răstignirea cu Învierea, căci acolo unde este Răstignire este şi Înviere”, a mai spus părintele consilier Nicolae Dascălu.
De sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci sunt legate şi numeroase tradiţii. În popor, în această zi se fac prognoze meteorologice şi agrare şi se culeg plante de leac.
(sursa: Basilica)