marţi, 21 aug 2012 - Anul XVII, nr. 194 (5099)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mănăstirea Putna, un reper al spiritualităţii româneşti (II)

Impulsurile şi ideile au venit de la iniţiatorul colocviilor, Dan Hăulică, şi de la staful său tehnic, Elena Doxănescu, Teodora Stanciu, Oana Enăchescu şi Radu Marinescu, nepotul celei dispărute. Croită bine, zidită cu dragoste, această construcţie culturală s-a dovedit solidă. Ediţiile din 2008, 2009, "Epoca noastră - Tensiunea dintre etic şi estetic", "În căutarea absolutului - Eminescu", au consolidat bunul început din 2007. Ceea ce a avut loc în 2010 n-a făcut decât să confirme viabilitatea acestui demers menit a aborda sub cupola spiritului doamnei Zoe acele subiecte esenţiale pentru destinul culturii româneşti. S-a discutat despre "Fertilitatea mitului", o temă de mare actualitate, mai ales dacă avem în vedere tendinţele ce se manifestă cu multă vigoare în spaţiul naţional, de punere sub semnul întrebării a miturilor noastre fundamentale, cum e cel al Eminescului. S-a degajat din comunicările şi discuţiile ample susţinute, pe lângă numele consacrate, şi de mulţi tineri de certă vocaţie şi competenţă, o viziune cumpănită asupra unui fenomen ce se cere ferit de excese şi nelăsat pradă teribilismelor şi dorinţelor de afirmare cu orice chip, cu consecinţe identitare grave. A fost o pledoarie convingătoare pentru mit în ceea ce acesta are pur şi etern şi de degajare a pasionalităţilor facile şi stricătoare.

 

Între 22 şi 25 august, se strânge iar sobor de cărturari la Putna.

În vara acestui an 2012, între 22 şi 25 august, se strânge iar sobor de cărturari la Putna. Cea de a VI-a ediţie a Colocviilor are ca temă de dezbatere "Muntele - metaforă fundamentală. Relief concret şi aspiraţie spirituală". E un subiect generos, aproape inepuizabil, asupra căruia vor reflecta specialiştii de vârf ai diferitelor domenii, de la filosofi la teologi, de la antropologi la literaţi, în comunicări menite a revela rolul montanităţii ca matrice de spirit a poporului român. O expoziţie de fotografii cu imagini memorabile ale munţilor României, semnată de un maestru, Dan Eremia Grigorescu, lansarea unor cărţi şi o călătorie de o zi pe "drumuri de munte" vor avea consistenţa unui act cultural ce se impune cu tot mai multă pregnanţă ca un reper spiritual românesc.

(Grigore ILISEI)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mănăstirea Putna, un reper al spiritualităţii româneşti (II).
 Vizualizări articol: 436 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mănăstirea Putna, un reper al spiritualităţii româneşti (II)0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei