Aproximativ 2.000 de credincioşi au participat, ieri, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, la slujba oficiată la Mănăstirea Râmeţ din judeţul Alba, una dintre cele mai vechi aşezări monahale din Transilvania.
Mănăstirea Râmeţ şi-a sărbătorit, ieri, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, şi unul dintre hramuri, iar slujbele dedicate acestui eveniment au început încă de marţi seară, când preoţii şi obştea mănăstirii au oficiat slujba de priveghere.
Ieri, slujbele au continuat cu Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoţi, la care au asistat aproximativ 2.000 de oameni, credincioşi veniţi în pelerinaj din judeţul Alba, dar şi din Cluj, Mureş Sibiu, Hunedoara sau Arad.
Pe de altă parte, aproape 1.000 de credincioşi au participat, ieri, la slujba oficiată de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia.
Mulţi dintre credincioşi au spus că au venit la slujbă să se roage pentru sănătatea apropiaţilor care poartă numele Sfintei Maria.
Mănăstirea Râmeţ este una dintre cele mai vechi aşezări monahale din Transilvania, fiind ctitoria călugărilor Ghenadie şi Romulus, în anul 1214.
În 20 august 1762, aşezământul a fost lovit de generalul Bukow cu tunurile, mănăstirea fiind cel mai puternic centru ortodox din Transilvania. Refăcută în anii următori, mănăstirea a fost din nou distrusă de armata imperială habsburgică, în 23 decembrie 1785. În 1826 aşezământul a fost transformat în biserică de mir şi a redevenit mănăstire în 1932.
Mănăstirea are un muzeu în care se află o colecţie de carte veche, icoane pe lemn şi pe sticlă, obiecte etnografice din zonă şi obiecte de cult.
Mănăstirea Râmeţ este şi cea mai vizitată aşezare monahală din judeţul Alba, iar anual îi trec pragul zeci de mii de credincioşi.