marţi, 7 aug 2012 - Anul XVII, nr. 182 (5087)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Iconografie

Icoana Adormirii Maicii Domnului

 

Icoana Adormirii Maicii Domnuluiface parte din programul iconografic al sărbătorilor închinate Maicii Domnului, corespunzând praznicului Adormirii Ei (15 august). Sursa reprezentării se găseşte în Tradiţia Bisericii.

 

Compoziţia icoanei

Într-o casă, în centrul icoanei, Maica Domnului este întinsă pe un pat, cu mâinile încrucişate pe piept, fără suflare. De o parte şi de alta a patului sunt două sfeşnice cu lumânări aprinse.

La picioarele Născătoarei de Dumnezeu este reprezentat Sfântul Apostol Petru, tămâind cu cădelniţa, iar la capul ei sunt reprezentaţi Apostolul Pavel şi Sfântul Ioan Teologul, îmbrăţişând-o. Mai sunt reprezentaţi, de jur împrejur, toţi apostolii, despre care se ştie că au fost prezenţi la adormirea Maicii Domnului, precum şi unii sfinţi ierarhi precum Dionisie Areopagitul, Ierotei şi Timotei I al Tomisului, care ţin în mâini Evanghelii şi femei plângând.

Tot în centrul imaginii, cumva deasupra Maicii Domnului este reprezentat Domnul Iisus Hristos, îmbrăcat în haine albe, într-o mandorlă (cearcăn) de lumină, simbol al slavei Lui dumnezeieşti. El ţine în braţe sufletul Maicii Domnului, reprezentat ca un prunc înfăşat (uneori este redat printr-o reprezentare mai mică a Maicii Domnului).

 

Hristos este înconjurat de o mulţime de îngeri.

Undeva mai "în spate", sunt reprezentaţi iarăşi Sfinţii Apostoli, care sunt aduşi, purtaţi prin văzduh, pentru a fi de faţă la Adormirea Maicii Domnului, "de la marginile lumii", după cum spune tradiţia.

În dreapta casei este reprezentat Sfântul Ioan Damaschin, purtând în mâini o hârtie în care este scris: "După vrednicie, ca pe un suflet, te-a primit pe tine cerul". Iar în stânga casei apare Sfântul Cosma Melodul care poartă şi el în mână o hârtie pe care este scris: "Femeie muritoare, pe tine, cea mai presus de fire a lui Dumnezeu Maică ştiindu-te..."

Frecvent, în această icoană mai este ilustrată o întâmplare reţinută de tradiţie, conform căreia un iudeu a încercat să răstoarne patul în care zăcea Maica Domnului. În acel moment un înger a venit şi i-a tăiat mâinile cu sabia, pentru a împiedica această profanare. În icoană, acesta (pe nume Iefonias sau Atonie) este adesea reprezentat, uneori în genunchi, în faţa patului în care zace Maica Domnului, cu mâinile tăiate care încă atârnă de pat, iar în faţa lui este reprezentat îngerul cu sabia ridicată.

În funcţie de preferinţele şi alegerile făcute de fiecare iconar, de spaţiul de care dispune etc., pot fi reprezentate mai multe sau mai puţine personaje. Nu pot lipsi, desigur, Maica Domnului, Hristos şi un număr de Apostoli.

 

Continuarea programului iconografic

Icoana prezentată mai sus redă imaginea consacrată a praznicului Adormirii Maicii Domnului. În cazul reprezentării mai multor scene din viaţa Maicii Domnului în aceeaşi icoană sau într-un ciclu de fresce, imaginile consecutive reprezentării sunt cea a îngropării sale şi cea a "mutării" sale la Ceruri. Această din urmă reprezentare, în forma propusă de Dionisie, este cea mai aproape de (dar nu identică cu) imaginea catolică a Înălţării Fecioarei.

 

Semnificaţia teologică a icoanei

Remarcăm că, în viziunea iconografică ortodoxă, icoana praznicului Adormirii Maicii Domnului este orientată în jurul caracterului muritor al Născătoarei de Dumnezeu, al umanităţii Ei depline. Prezenţa lui Hristos aici atestă atât faptul că Maica Domnului avea şi ea nevoie de mântuire, ca şi ceilalţi oameni, cât şi faptul că preaslăvirea Născătoarei de Dumnezeu se face numai prin raportarea la Fiul Ei.

Prezenţa tuturor Apostolilor la adormirea Maicii Domnului arată cinstirea Ei deosebită atât de către Domnul, cât şi de către întreaga Biserică, reprezentată şi prin grupul de femei care apar în icoană. Cerul şi pământul se întâlnesc, o dată în plus, mărturisind preaslăvirea Celei care Îşi încredinţa sufletul în mâinile Fiului Ei.

Faptul că icoana şi întreg praznicul sunt orientate în jurul Adormirii, iar nu în jurul "mutării" Maicii Domnului cu trupul la Cer arată faptul că, dacă întreaga Biserică a fost de faţă la moartea Ei, momentul mutării Ei şi cu trupul la Cer rămâne o taină.

(Sursa: http://ro.orthodoxwiki.org/Icoana_Adormirii_Maicii_Domnului)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Icoana Adormirii Maicii Domnului.
 Vizualizări articol: 2081 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Icoana Adormirii Maicii Domnului5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei